Jak na pěstování jahod



Jahody patří vedle třešní k nejranějšímu ovoci sklízenému na našich zahradách. Jsou oblíbené pro svou lahodnou chuť. Obsahují značné množství vitamínu C.

Pro pěstitele mají jahody tu výhodu, že je lze pěstovat v nejrůznějších klimatických podmínkách. Po výsadbě v polovině léta můžeme plody sklízet již v červnu příštího roku.

Předpoklady dobré úrody jahod

Přestože jahodník lze pro jeho dobrou přizpůsobivost pěstovat téměř ve všech oblastech, nejlepších výsledků docílíme v teplejších lokalitách s přiměřeným množstvím srážek. Nejvhodnější jsou půdy lehčí až středně těžké, mírně kyselé, bohaté na humus a živiny. Úspěch při pěstování jahod závisí také na výběru vhodné odrůdy podle doby zrání a kvality plodů, na dobře vyvinuté a zdravé sadbě, na správné a včasné výsadbě a na pečlivém ošetřování a ochraně rostlin po celé vegetační období.

Jak na pěstování jahod

Jak na pěstování jahod

Nároky na péči

Jednou z podmínek dobré úrody jahod je úspěšné přezimování rostlin. V některých letech dlouhotrvající holomrazy můžou poškodit listy. Na jaře odstraníme suché listy, přihnojíme plnými hnojivy, okopeme, odplevelíme a pravidelně zaléváme.

Zalévání jahod

Zalévání jahod je důležité zejména po odkvětu, kdy se tvoří plody. Zálivka by měla být méně častá, ale vydatná, nejlépe konví bez růžice ke kořenům rostlin. Kropení za teplého a dusného počasí podporuje hnilobu plodů.

Nastýlání kolem rostlin posečenou trávou, rozřezanou slámou nebo štěpkou z ovocných a okrasných dřevin dobře chrání půdu před nadměrným vysycháním a plody před znečištěním od hlíny a hnilobou.

Škůdce jahod – roztočník jahodníkový a plíseň

Jahodníky chráníme před roztočníkem jahodníkovým. Pokud jsou již rostliny napadené, vykopeme je a spálíme. Proti plísni je nejlepší prevencí pěstování odolných odrůd v dostatečném rozestupu.

Při pěstování jahod se snažíme minimalizovat použití chemických přípravků, protože plody jsou určené k přímé konzumaci.






  • Nejlepší odrůdy jablek Jabloně jsou u nás nejrozšířenějšími a nejoblíbenějšími ovocnými stromy. Jejich popularitu umocňuje fakt, že jablka můžeme při vhodném uskladnění konzumovat po větší část roku v čerstvém stavu. Jablka jsou ceněna hlavně pro značný obsah vitamínů, kyselin, cukrů, silic a pektinů. Některé ze zimních odrůd vydrží až do května. Jaké stromky jsou..
  • Strupovitost jádrovin – nemoc ovocných dřevin Strupovitost jádrovin se projevuje hnědočernými skvrnami na listech a plodech, případně i trhlinami a deformacemi. Účinná prevence proti strupovitosti: Pěstování odrůd rezistentních proti této chorobě. Řezem udržovat korunu stromu světlé a vzdušné, aby po dešti rychleji osychala. Týden před podzimním opadem listí se doporučuje postříkat koruny stromů 5 až 7%..
  • Choroby a škůdci slivoní Šarka – nejvážnější choroba slivoní. Některé odrůdy slivoní jsou vůči šarce odolné. Pilatka švestková – způsobuje červivost malých plodů. Obaleč švestkový – způsobuje červivost plodů před dozráním. Červivé plody jsou často napadány moniliovou hnilobou. Mšice – poškozují slivoně a přenášejí šarku. Podobné články: Léto na zahradě – červen Pěstování slivoní..
  • Třešně v zahradě Třešně mají lahodnou chuť a jsou jedním z prvních plodů léta. Jsou velmi oblíbené zejména mezi dětmi pro svoji sladkou chuť. Třešně zrají podle odrůdy od konce května do cca poloviny července. Kam zasadit strom třešně Třešně mají rády stanoviště s teplou propustnou půdou s dostatkem vápníku. Nejvhodnější jsou mírné jižní svahy polohy,..