Jak na pěstování jahod



Jahody patří vedle třešní k nejranějšímu ovoci sklízenému na našich zahradách. Jsou oblíbené pro svou lahodnou chuť. Obsahují značné množství vitamínu C.

Pro pěstitele mají jahody tu výhodu, že je lze pěstovat v nejrůznějších klimatických podmínkách. Po výsadbě v polovině léta můžeme plody sklízet již v červnu příštího roku.

Předpoklady dobré úrody jahod

Přestože jahodník lze pro jeho dobrou přizpůsobivost pěstovat téměř ve všech oblastech, nejlepších výsledků docílíme v teplejších lokalitách s přiměřeným množstvím srážek. Nejvhodnější jsou půdy lehčí až středně těžké, mírně kyselé, bohaté na humus a živiny. Úspěch při pěstování jahod závisí také na výběru vhodné odrůdy podle doby zrání a kvality plodů, na dobře vyvinuté a zdravé sadbě, na správné a včasné výsadbě a na pečlivém ošetřování a ochraně rostlin po celé vegetační období.

Jak na pěstování jahod

Jak na pěstování jahod

Nároky na péči

Jednou z podmínek dobré úrody jahod je úspěšné přezimování rostlin. V některých letech dlouhotrvající holomrazy můžou poškodit listy. Na jaře odstraníme suché listy, přihnojíme plnými hnojivy, okopeme, odplevelíme a pravidelně zaléváme.

Zalévání jahod

Zalévání jahod je důležité zejména po odkvětu, kdy se tvoří plody. Zálivka by měla být méně častá, ale vydatná, nejlépe konví bez růžice ke kořenům rostlin. Kropení za teplého a dusného počasí podporuje hnilobu plodů.

Nastýlání kolem rostlin posečenou trávou, rozřezanou slámou nebo štěpkou z ovocných a okrasných dřevin dobře chrání půdu před nadměrným vysycháním a plody před znečištěním od hlíny a hnilobou.

Škůdce jahod – roztočník jahodníkový a plíseň

Jahodníky chráníme před roztočníkem jahodníkovým. Pokud jsou již rostliny napadené, vykopeme je a spálíme. Proti plísni je nejlepší prevencí pěstování odolných odrůd v dostatečném rozestupu.

Při pěstování jahod se snažíme minimalizovat použití chemických přípravků, protože plody jsou určené k přímé konzumaci.






  • Pozdní sklizeň ovoce a brzké mrazy Zmrzlé ovoce na stromech Jestliže mráz přijde dříve, než máme sklizeň ovoce dokončenou, máme určitou šanci i takové ovoce spotřebovat. Budeme ale úspěšní jen tehdy, jestliže teplota neklesla pod minus 7 °C a mráz zasáhl ovoce jen jednou. I tak musí toto ovoce jít ke spotřebě přednostně. Listy kapradí Proti..
  • Jak sklízet jahody? Jahody jsou první plody, které dozrávají po zimním období. Plody jahod obsahují množství vitamínů skupiny B2, ale především vitamín C. Navíc obsahují značné množství organických kyseliny kyseliny citronové, jablečné, vinné. Jak správně sklízet jahody Pravidelně, cca dvakrát až třikrát týdně sklízíme dobře vybarvené, ale ještě pevné plody. Trháme je opatrně..
  • Podzimní nebo jarní výsadba ovocných dřevin Podzimní výsadba ovocných dřevin Ovocné dřeviny většinou vysazujeme na podzim. Při podzimní výsadbě sazenice vytvoří ještě do zámrazu půdy nové sací kořínky a na jaře startují do nového růstu dříve a rychleji než při jarní výsadbě. Během vegetace vytvoří pak stromky i keře větší letorosty a mají rok předstih před..
  • Pěstování slivoní – plody Zralé plody slivoní mají ojíněnou slupku. Patří k nim švestky, pološvestky, slívy, mirabelky a renklódy. Některé druhy slivoní je možné pěstovat i ve vyšší nadmořské výšce a nahrazují tak jiné peckové ovoce, např. meruňky a broskve. Plody slivoní Plody jednotlivých druhů slivoní se liší tvarem velikostí, barvou, chutí a také možností..