Jak pěstovat lilek jedlý



Lilek jedlý je náročný na teplo jako jiná teplomilná zelenina – např. zelenina. Nejčastěji jej pěstujeme na záhoně na černé netkané textilii. Jakmile lilek doroste do výšky 30 cm, uštípneme mu vrcholek, aby se rostlina rozvětvila. Vyšší odrůdy vyvazujeme ke kolíku.

Zalévání lilku

Pravidelně zaléváme. Lilek vyžaduje dostatek vláhy, aby mu neodpadávala poupata. Na rostlině necháváme pouze 5 až 6 plodů, aby dobře dozrály. Pozor při sklizni! Plody nesmí být přezrále, jsou pak nahořklé.

Pěstování lilku jedlého

Pěstování lilku jedlého







  • Jak používáme organická hnojiva Pro správné používání organických hnojiv dodržujeme následující zásady: Dobře uleželý chlévský hnůj zarýváme do půdy počátkem podzimu, a to do hloubky 10 až 15 cm, aby jej půdní bakterie mohly přes zimu rozložit. Málo kvalitní slamnatý hnůj nejprve zkompostujeme se zemí a použijeme po roce, až uzraje. Kvalitní kompost postačí..
  • Promyšlené proměny na zahradě Než se rozhodneme pro úpravy v zahradě, zvážíme především tato hlediska: Složení rodiny a osobitý vztah jednotlivých členů k zahradě: pěstitelská nebo společenská orientace, časové možnosti, pracovní a odborné schopnosti a znalosti. Velikost a stáří naší zahrady, klimatické a stanovištní podmínky: jde o zahradu přídomní, v zahrádkové nebo rekreační osadě, ve městě, na..
  • Pozdní sklizeň ovoce a brzké mrazy Zmrzlé ovoce na stromech Jestliže mráz přijde dříve, než máme sklizeň ovoce dokončenou, máme určitou šanci i takové ovoce spotřebovat. Budeme ale úspěšní jen tehdy, jestliže teplota neklesla pod minus 7 °C a mráz zasáhl ovoce jen jednou. I tak musí toto ovoce jít ke spotřebě přednostně. Listy kapradí Proti..
  • Příprava zeleninové zahrady na zimu Úklid zeleninové zahrady Na záhonech necháváme jen růžičkovou a kadeřavou kapustu, zimní pór, kozlíček-polníček, kořeny černého kořenu, pastináku, případně kořeny petržele a mangoldu. Proti mrazu je přikryjeme listím a chvojím. Ostatní na podzim sklizenou zeleninu, uloženou ve sklepě nebo v zazimovací jámě, kontrolujeme, zda se nekazí a běžně ji konzumujeme. Zbytky..