Jak sklízet jahody?



Jahody jsou první plody, které dozrávají po zimním období. Plody jahod obsahují množství vitamínů skupiny B2, ale především vitamín C. Navíc obsahují značné množství organických kyseliny kyseliny citronové, jablečné, vinné.

Jak správně sklízet jahody

Pravidelně, cca dvakrát až třikrát týdně sklízíme dobře vybarvené, ale ještě pevné plody. Trháme je opatrně s malou stopkou, nejlépe do mělkých košíků nebo papírových či plastových krabiček, aby se nepomačkaly. Současně sbíráme do zvláštní nádoby poškození a hnijící plody, které pak likvidujeme. Sklizené jahody uložíme do chladna, a co nejdříve je konzumujeme nebo zpracováváme.

Jak na pěstování jahod

Jak na pěstování jahod

Co s jahodníkem po sklizni

U jednou plodících odrůd odebereme a na nový záhon vysadíme dobře vyvinuté, nejlépe hrnkované sazenice. Porost pěstovaný jen na jednu sklizeň zrušíme a záhon využijeme pro pěstování pozdních zelenin (ředkev, ředkvička, salát, pekingské zelí, atd.) nebo rostlin na zelené hnojení.

Porost jahod ponechaný pro sklizeň v dalším roce pohnojíme cereritem, zavlažíme a okopeme. Osvědčuje e rostliny co nejdříve po sklizni asi 5 cm nad srdéčkovými listy ostříhat, aby rostliny zregenerovaly a vytvořily nové listy.

Sazenice pro novou výsadbu odebíráme z trsů, které byly nejúrodnější.






  • Aronie černá Aronie černá je botanicky příbuzná s jeřábem moravským. Aronii se říká také jeřáb černý. Pěstuje se jako keř dorůstající výšky až 2 metry nebo jako stromek s 1 až 1,5 metrů vysokým kmínkem. Plody aronie Černé plody aronie obsahují mnoho vitamínů. Zvláště cenný je vitamín P (rutin), který přispívá k zachování pružnosti cév,..
  • Ořechy – choroby a škůdci, sklizeň a uskladnění Choroby a škůdci ořechů Bakteriální a houbovou skvrnitostí listů trpí ořešák za vlhkého a teplého počasí. Pro lísku je vážným škůdcem nosatec lískový, jehož larvy vyžírají oříšky. Sklizeň a uskladnění ořechů Vlašské ořechy dozrávají v září, kdy zelený obal plodů puká a ořechy samovolně vypadávají na zem. Ručně je sbíráme a sušíme,..
  • Choroby a škůdci slivoní Šarka – nejvážnější choroba slivoní. Některé odrůdy slivoní jsou vůči šarce odolné. Pilatka švestková – způsobuje červivost malých plodů. Obaleč švestkový – způsobuje červivost plodů před dozráním. Červivé plody jsou často napadány moniliovou hnilobou. Mšice – poškozují slivoně a přenášejí šarku. Podobné články: Rez hrušňová – nemoci ovocných dřevin Dřín..
  • Choroby a škůdci třešní a višní Vrtule třešňová – jedná se o mouchu, jejíž larvy způsobují červivost plodů, obzvláště pozdě zrajících odrůd. Proti tomuto škůdci se do koruny stromu umisťují žluté lapače. Všechny plody ze stromu je nutné sklidit, popadané ovoce sesbírat a spálit, aby se larvy nezakuklily do země. Špačci a jiní ptáci – třešně..