Jak vypěstovat meloun



Meloun je možné v našem podnebí pěstovat na venkovních záhonech jen v teplých oblastech na jihu. Nejlépe je mu ve skleníku. Předpěstované sazenice vysazujeme koncem května nebo začátkem června. Neděláme kolem rostliny misky, aby mohla voda volně odtékat a nedocházelo k zahnívání kořenových krčků.

Meloun cukrový

U melounu cukrového s menšími žlutými melouny se plody vytvářejí na postranních výhonech, proto je nutné hlavní výhon zaštípnout za třetím listem a postranní výhony za 5. až 7. listem. Na jedné rostlině ponecháme jen 3 až 4 plody, aby se dobře vyvinuly.

Meloun vodní

U melounu vodního s velkými zelenými melouny a červenou dužinou nemusíme výhony zaštipovat, protože se plody vyvíjí na hlavním výhonu.

Pěstování melounu vodního

Pěstování melounu vodního







  • Jak sklízet jahody? Jahody jsou první plody, které dozrávají po zimním období. Plody jahod obsahují množství vitamínů skupiny B2, ale především vitamín C. Navíc obsahují značné množství organických kyseliny kyseliny citronové, jablečné, vinné. Jak správně sklízet jahody Pravidelně, cca dvakrát až třikrát týdně sklízíme dobře vybarvené, ale ještě pevné plody. Trháme je opatrně..
  • Podzimní nebo jarní výsadba ovocných dřevin Podzimní výsadba ovocných dřevin Ovocné dřeviny většinou vysazujeme na podzim. Při podzimní výsadbě sazenice vytvoří ještě do zámrazu půdy nové sací kořínky a na jaře startují do nového růstu dříve a rychleji než při jarní výsadbě. Během vegetace vytvoří pak stromky i keře větší letorosty a mají rok předstih před..
  • Popínavý beztrnný ostružník Pěstování beztrnného ostružníku Popínavý beztrnný ostružník dává na slunném stanovišti vysoké výnosy plodů. Plody jsou velké a chutné a obsahují mnoho vitamínů a minerálních látek. Snadno se sklízejí. V méně příznivých podmínkách vyžadují ochranu proti mrazivým větrům a zimním mrazům. Ostružiny lze zmrazovat, zpracovávat na mošty, kompoty, marmelády a víno. Podobné..
  • Rakytník řešetlákovitý Pěstování rakytníku Rakytník řešetlákovitý má žluté až oranžové pecičky, které se u nás pěstují především k okrasným účelům. Šťáva z čerstvých plodů, které se sklízejí od poloviny srpna do poloviny září, obsahuje mnoho vitamínu C a odstraňuje únavu. Z plodů rakytníku lze vyrábět také kompot nebo sirup. Největším problémem při sklizni je značná..