Jak zlepšit kvalitu půdy



Každý zahrádkář se snaží mít co nejkvalitnější úrodu. Existuje mnoho způsobů, jak toho dosáhnout. Jedním z nich je systematické zlepšování kvality půdy, kterou má na své zahradě k dispozici. Takovou možností je zelení hnojivo.

Jakou máme půdu

Základem úspěchu je bezesporu znalost jakosti půdy na pozemku. K tomu nám dopomůže její rozbor, který nám v nejbližší laboratoři mohou provést. Odborníci rovněž doporučují, aby se po několika letech (v užitkové zahradě cca po 2 až 3) kvalifikovaný půdní rozbor zopakoval. Především pro nově zakládané zahrady je takový rozbor velmi důležitý.

Odběr půdních vzorků

Jak správně odejmout vzorky půdy? Ze zkoumané plochy odebereme vzorky asi z deseti až patnácti míst. Jednotlivé sondy provedeme rovnoměrně z celé plochy. Vybereme zeminu tak, že plynule táhneme sázecí lopatkou po stěně sondy zdola nahoru. Dílčí vzorky z jednotlivých míst sesypeme do vědra a dobře promícháme. Asi půl kilogramu této půdní směsi vložíme do plastikového sáčku a přesně popíšeme.

Jak zlepšit kvalitu půdy

Jak zlepšit kvalitu půdy

Standartní půdní zkouška obsahuje především tyto údaje:

  • Druh půdy na pozemku
  • Hodnotu pH
  • Obsah draslíku a fosforu

V doplňujícím rozboru se můžeme soustředit na množství a hodnotu stopových prvků v půdě. Při rozboru je pak doporučeno správné hnojení nebo si lze takové doporučení vyžádat.






  • Jaký je rozdíl mezi ředkvičkou a ředkví Společnými znaky pro ředkvičku a ředkev jsou štiplavá chuť, nízký obsah kalorií, přírodní antibiotikum a vysoký obsah vitamínu C. Ve stravování je využíváme jako rychlou svačinu nebo do salátů. Ředkvičky se využívají jako první jarní zelenina k detoxikaci organizmu po zimě. Ředkvička Ředkvička má většinou kulovitý tvar, velikost cca 3 cm..
  • Špenát zelný Špenát zelný patří mezi listovou zeleninu. Má vysoký obsah karotenu a také kyseliny šťavelové, kvůli které je nutné do pokrmu přidání mléka pro neutralizaci. Špenát není vhodný pro osoby trpící tvorbou oxalátových kamenů. Pěstování špenátu Špenát sejeme do řádků 15 až 20 cm vzdálených od sebe. Pro podzimní sklizeň sejeme..
  • Pěstování listové zeleniny Listová zelenina je nedílnou součástí zdravé stravy. Má velkou dietetickou hodnotu, protože listy obsahují vitamíny C a B, karoten a podporují chuť k jídlu. K nejsnadněji pěstované listové zelenině patří hlávkový salát, ledový salát nebo listový salát. Dále pak štěrbák, pekingské zelí, čekanka hlávková, kozlíček polní, špenát zelný, mangold nebo lebeda zahradní...
  • Květopas jabloňový – škůdce Škůdce květopas jabloňový Květopas jabloňový je dalším nepříjemný nájemník našich zahrad. Začíná se objevovat v době květu jabloní. Že květopas na jabloních bydlí, poznáme tak, že se některá poupata nerozvinou, zůstanou uzavřená a získají rezavě hnědou barvu. Larvy se kuklí uprostřed těchto zaschlých květů, teprve potom z nich vylétnou dospělí..