Pěstování kopru



Kopr je rostlinou svatojánskou. Byl znám již ve starém Egyptě. Kopr vyséváme do řádků na slunném záhoně.

Použití kopru

Mladé listy přidáváme do omáček, pomazánek a salátů. Bez kvetoucích vrcholků se neobejde nakládání okurek a jiné zeleniny.

Kopr

Kopr







  • Šalvěj lékařská Pěstování šalvěje lékařské Šalvěj lékařská patří mezi světlomilné trvalky. Má sivozelené svraskalé listy a modré květy. Množíme ji řízky nebo semeny. Použití šalvěje Nálev se používá, vzhledem k jeho stahujícím a antiseptickým účinkům, k vyplachování úst při paradontóze nebo při zánětech v ústech. Listy šalvěje přidáváme do tučnějších jídel. Šalvěj má také kosmetické..
  • Bylinka dobromysl neboli oregano Pěstování oregana Dobromysl je také známý pod názvem oregano. Vyžaduje slunce a lehčí propustnou půdu. Dobromysl má uklidňující účinky ne nervovou soustavu. Používá se k přípravě čaje, do koupelí a jako koření k masům a do salátů. Dobromysl v kuchyni Dobromysl je součástí francouzské a italské kuchyně. Tradičně se používá při přípravě..
  • Pěstování bazalky Bazalka je jednoletá bylinka, kterou můžeme mít na záhoně i v květináči za oknem. Pěstujeme ji ze semen na slunném místě. Použití bazalky v kuchyni Přidáváme ji do salátů, octů a zálivek. Výborně se hodí všude tam, kde používáme rajčata, protlaky a kečupy. Podobné články: Bylinky na zahradě Pažitka Levandule na..
  • Yzop lékařský Pěstování yzopu lékařského Yzop lékařský je trvalka, kterou do Evropy přinesli benediktinští mniši. Yzop potřebuje ke zdárnému růstu slunce a propustnou, nepodmáčenou půdu. Má drobné listy a výraznou kořenitou vůni. Květy yzopu jsou modrofialové nebo také bílé a růžové. Použití yzopu Listy yzopu přidáváme do tučných masitých jídel, do rybích..