Pěstování slivoní



Kde vysazovat švestky

Slivoním se nejlépe daří v polohách od 300 do 500 metrů nad mořem. Mají rády středně těžké půdy s větší vlhkostí.

Slivoně vysazujeme v zahradě na vzdálenost nejméně 5 metrů, podle vzrůstnosti dané odrůdy. Dřevo slivoní je křehké, při velké úrodě a za větru může dojít k vylomení větve. Z tohoto důvodu vhodně tvarujeme korunu stromu. Slivoně většinou kvetou a plodí na krátkých plodonosných větévkách vyrůstajících na dvouletém dřevě. Některé odrůdy plodí i na jednoletých výhonech.

Odrůdy slivoní

U odrůd slivoní si všímáme zejména:

  • Kdy je doba sklizně a jaká je využitelnost v domácnosti
  • Nároky na stanoviště
  • Prostorové možnosti zahrady a vzrůstnost stromu
  • Zda je odrůda samosprašná nebo cizosprašná, případně zda je v okolí opylující odrůda
  • Zda je odrůda náchylná k virové chorobě šarce

Stříhání slivoní – zmlazování

Slivoň zmlazujeme, zejména stárnoucí koruny s nepatrnými ročními přírůstky. Zmlazujeme do 2 až 3–letého dřeva. Na konci zkrácené větve má zůstat tažná větévka. Hluboké zmlazení slivoně nesnášejí.

Sklízení plodů slivoní

Plody slivoní sklízíme cca 3 až 4 dny před konzumací. Mají mít typickou barvu a chuť, ale ještě tuhé, aby se případnou dopravou neomačkaly.

Pěstování slivoní

Pěstování slivoní







  • Zimní úklid v ovocné zahradě Zahradu je třeba na zimu připravit. Ovocná zahrada Z kmenů stromů odstraníme lapací pásy z vlnité lepenky, do nichž se uschovali různí škůdci. Lapací pásy spálíme. Z větví ovocných stromů odstraníme mumifikované plody, které by byly zdrojem moniliové hniloby v příštím roce. Z lapačů vos vylijeme tekutinu a uschováme je..
  • Tvary ovocných dřevin Při nákupu ovocných dřevin se většinou setkáme s roubovanými druhy na podnoži. Podnož je spodní část kmene pod naroubováním (většinou ztluštělé místo, ze kterého vyrůstají nové výhony). Podle budoucí výšky ovocných dřevin v dospělosti, je dělíme na: Zákrsek – výška 60 až 90 cm Čtvrtkmen – výška 100 až 120 cm Polokmen..
  • Popínavý beztrnný ostružník Pěstování beztrnného ostružníku Popínavý beztrnný ostružník dává na slunném stanovišti vysoké výnosy plodů. Plody jsou velké a chutné a obsahují mnoho vitamínů a minerálních látek. Snadno se sklízejí. V méně příznivých podmínkách vyžadují ochranu proti mrazivým větrům a zimním mrazům. Ostružiny lze zmrazovat, zpracovávat na mošty, kompoty, marmelády a víno. Podobné..
  • Jeřáb moravský Jeřáb moravský patří k netradičnímu ovoci pěstovanému v našich zahradách. Lze jej pěstovat až do nadmořské výšky 1200 metrů. Jeho plody mají sladkou chuť, jsou červené barvy a zrají od konce srpna do poloviny září. Plody obsahují množství vitamínu C a proto se někdy označují jako citron severu. Podobné články:..