Pěstování slivoní – plody



Zralé plody slivoní mají ojíněnou slupku. Patří k nim švestky, pološvestky, slívy, mirabelky a renklódy. Některé druhy slivoní je možné pěstovat i ve vyšší nadmořské výšce a nahrazují tak jiné peckové ovoce, např. meruňky a broskve.

Plody slivoní

Plody jednotlivých druhů slivoní se liší tvarem velikostí, barvou, chutí a také možností oddělení od pecky. Pravé švestky mají plody protáhlé, k oběma koncům zúžené s pevnou odlučitelnou dužninou výborné nasládlé chuti. Plody pološvestek jsou na koncích zaoblenější a dužninu mají šťavnatější a měkčí. Mirabelky mají plody menší, sladce aromatické.

Plody slivoní obsahují hodně cukru, velké množství vitamínu a minerálních látek. Konzumace švestek se doporučuje při onemocnění ledvin a vysokém krevním tlaku. Sušené švestky jsou pak dobré při ateroskleróze.

Švestky se konzumují syrové, v kuchyni se používají do ovocných knedlíků a buchet. Zpracováváme je kompoty, marmelády, povidla nebo destiláty.

Pěstování slivoní

Pěstování slivoní







  • Jeřáb moravský Jeřáb moravský patří k netradičnímu ovoci pěstovanému v našich zahradách. Lze jej pěstovat až do nadmořské výšky 1200 metrů. Jeho plody mají sladkou chuť, jsou červené barvy a zrají od konce srpna do poloviny září. Plody obsahují množství vitamínu C a proto se někdy označují jako citron severu. Podobné články:..
  • Jak pěstovat citrony a další citrusové plody Citrusové plody si můžeme snadno vypěstovat i doma v květináči. Kvalitou se nijak neliší od těch, které zakoupíte v obchodě. Naopak mnohdy jsou mnohem větší. Ke zdárnému pěstování je třeba dodržovat několik pěstitelských zásad. Květináče a nádoby pro citrusové plody Citroník, mandarinka nebo pomerančovník se pěstují v nádobách nebo větších květináčích. Jedná se..
  • Rez hrušňová – nemoci ovocných dřevin Rez hrušňová se projevuje oranžově červenými skvrnami na listech hrušní. Tato chorob je podmíněna blízkostí druhého hostitele, kterým je jalovec čínský nebo jalovec klášterský. Silnější rozšířené této rzi má na svědomí vlhké počasí. Napadené listy je nejlepší spálit. Pro omezení infekce je vhodné uvedené jalovce nepěstovat do vzdálenosti 150 až..
  • Choroby a škůdci slivoní Šarka – nejvážnější choroba slivoní. Některé odrůdy slivoní jsou vůči šarce odolné. Pilatka švestková – způsobuje červivost malých plodů. Obaleč švestkový – způsobuje červivost plodů před dozráním. Červivé plody jsou často napadány moniliovou hnilobou. Mšice – poškozují slivoně a přenášejí šarku. Podobné články: Třešně v zahradě Višně v zahradě Choroby..