Příprava zeleninové zahrady na zimu



Úklid zeleninové zahrady

Na záhonech necháváme jen růžičkovou a kadeřavou kapustu, zimní pór, kozlíček-polníček, kořeny černého kořenu, pastináku, případně kořeny petržele a mangoldu. Proti mrazu je přikryjeme listím a chvojím. Ostatní na podzim sklizenou zeleninu, uloženou ve sklepě nebo v zazimovací jámě, kontrolujeme, zda se nekazí a běžně ji konzumujeme.

Zbytky zeleniny zkompostujeme s listím a ostatními rostlinnými odpady.

Vylepšování vyčerpané půdy

V tomto období můžeme vylepšovat méně úrodné a vyčerpané půdy. Pokud jsou těžké, jílovité, a proto málo vzdušné a pro vodu špatně propustné, přidáme do nich při rytí na každý čtvereční metr kbelík písku nebo silně písčité zeminy. Pomáhá i popel ze dřeva, nesmí ho však být příliš. Při rytí promísíme do celé vrstvy země. Můžeme použít také slamnatý, zejména koňský hnůj nebo lehký kompost.

Písčité půdy jsou naopak příliš vzdušné a pro vodu nadměrně propustné, a proto do nich přidáváme zhutňující materiály – těžší zeminu, rybniční bahno předem zkompostované s vápnem, těžší hlinitější kompost, rašelinný substrát, atd.

Opravujeme pařeniště, čistíme nářadí

V zimním období opravujeme a natíráme pařeništní rámy a okna, která uklidíme pod přístřešek, aby netrpěla zimní vlhkostí. Podle potřeby také opravujeme skleník nebo fóliovník. Očistíme a nakonzervujeme zahradní nářadí a uložíme je na suchém místě.

Zimní úklid na zahradě

Zimní úklid na zahradě







  • Zakládáme ovocnou zahradu Než se rozhodneme založit ovocnou zahradu, měli bychom si rozmyslet, pro kolik osob budeme ovoce pěstovat, zda budeme chtít zajistit celoroční spotřebu nebo pokrýt jen část. Dále uvážíme, zda máme kde ovoce dlouhodobě uschovat tak, aby vydrželo zimní podmínky. V neposlední řadě také zvážíme, zda budeme stačit na každoroční údržbu vzrostlých..
  • Co je mulčování Mulčování je zakrývání půdy kolem rostlin s cílem zabránit vysušování půdy. Mulčujeme slámou, posekanou trávou nebo kůrou – tyto materiály se postupně rozkládají a rostliny tak mají přísun organického materiálu a živin. K dalším mulčovacím materiálům patří fólie nebo mulčovací textilie, které mají především zabránit prorůstání plevelů. Podobné články: Jak..
  • Pekingské nebo také čínské zelí Pekingské zelí se v kuchyni připravuje jako salát. Kdy vyséváme pekingské zelí Vyséváme jej v polovině července na záhon ve špetkách ve sponu 30×20 cm, přikrýváme bílou netkanou textilií. Rostliny po vzejití vyjednotíme. Za suchého a teplého počasí je nutná pravidelná zálivka, která brání vybíhání zelí do květu. Uskladnění pekingského zelí Pekingské..
  • Zelí dodá sílu Vitamíny v zelí Zelí obsahuje množství vitaminu C, železa a minerálních látek. Nejvíce vitaminu C je v čerstvých hlávkách, zatímco v kysaném zelí jej zbývá přibližně jen polovina. Navíc zelí nemá skoro žádné kalorie. Po zelném salátu se tedy nedá ztloustnout, dokáže také upravit hladinu cholesterolu v krvi. To je především díky hořčinám,..