Proč je paprika zeleninová pálivá



Jak odstranit pálivost u paprik

Jestliže máme pálivé plody paprik i přesto, že jsme zvolili odrůdu nepálivou, je to důsledek pravděpodobného nežádoucího sprášení osiva. Mírnou pálivost plodů snížíme odstraněním semen a vnitřní dužiny.

Jestliže se na špičkách plodů paprik objeví hnědé skvrny a špičky zasychají, jde o tzv. špičkovou hnilobu plodů, způsobenou nedostatkem vápníku. K tomu dochází při nedostatku vláhy, někdy za to může i přehnojení draslíkem. Když se skvrny vytvářejí i na stranách plodů paprik, pak jde o napadení chorobou.

Pěstování papriky






  • Padání rostlin a stísněné rostliny Padání mladých rostlin Příznaky: u semenáčků a řízkovanců začínají hnědnout kořenové krčky, mladé rostliny pak začnou přepadat a hynou. Je to typický příznak výskytu houbové choroby. Co dělat: použijeme dezinfikovaný substrát pro množení, v řídkém výsevu a v mírné vlhkosti substrátu. Při prvních příznacích choroby odstraníme napadené rostliny, zlepšíme větrání a snížíme..
  • Jak mít u póru dlouhé bílé stvoly Prodloužení bílého stvolu u póru Chceme-li prodloužit bílý stvol póru, vysazujeme sazenice póru do brázd a zahrnujeme je postupně. Za vegetace ještě k rostlinám přihrnujeme zeminu. Podzimní přihrnutí pomůže póru dobře přezimovat. Po sklizni póru dobře uchováme chuť i barvu buď sušením, nebo mražením nudliček, které nakrájíme napříč stvolu. Jak pěstovat..
  • Hlávková kapusta – praskání hlávek Proč praskají hlávky u kapusty Hlávková kapusta je nutričně hodnotná zelenina. Pokud praskají hlávky, pak je to proto, že jsme pěstovali ranou odrůdu, která byla pozdě sklizena. Jinak není kapusta příliš náročná, jen potřebuje vydatnou zálivku, a to především v období po výsadbě a na počátku tvorby hlávek. Nedostatek vláhy se..
  • Zelí dodá sílu Vitamíny v zelí Zelí obsahuje množství vitaminu C, železa a minerálních látek. Nejvíce vitaminu C je v čerstvých hlávkách, zatímco v kysaném zelí jej zbývá přibližně jen polovina. Navíc zelí nemá skoro žádné kalorie. Po zelném salátu se tedy nedá ztloustnout, dokáže také upravit hladinu cholesterolu v krvi. To je především díky hořčinám,..