Protrhávání plodů jabloní



Pro nejlepší plodnost jabloní je nutné každoroční protrhávání malých plodů. Tím se příznivě ovlivňuje jak velikost jablek, tak i jejich vybarvení a chuť. Protrháváme zejména u odrůd, které bohatě kvetou.

Ještě než začneme s protrháváním plodů, je nutné sledovat, jaký byl propad neoplozených květů a kolik plodů bylo zničeno květopasem jabloňovým nebo pilatkou jablečnou. Každý rok na začátku června taktéž dochází k propadu plůdků. Pokud i po tomto propadu zůstane na stromě nadměrné množství plodů, je nutné protrhání.

Při protrhávání plodů obvykle necháváme vzdálenost mezi jednotlivými plody od 10 do 20 cm. U více plodů vyrůstajících z jednoho místa, necháváme vždy jeden až dva a ostatní odstraníme. Odstraňujeme je tak, že odtrhneme rukou stopku od plodu nebo přestřihneme stopku nůžkami. Nikdy nevytrháváme stopku od větvičky, došlo by k nevratnému poškození dřeva.

Květopas jabloňový

Květopas jabloňový, poškozené květy

Kdy protrháváme plody jabloní

Platí pravidlo, že čím dříve probírku uděláme, tím více a lépe bude ovlivněna násada květů pro příští rok. Probírka koncem června a později již nemá téměř žádný vliv ani na květy v příštím roce, ani na velikost plodů.






  • Pěstování třešní Třešně jsou naše nejranější domácí ovoce, proto se těší velké oblibě. Nevýhodou třešní je, že je mají rádi také červi. Červivost třešní Červivost třešní způsobují bílé larvy malé pestré mouchy vrtule třešňové. Hnědé kukly přezimují v půdě pod stromy, v květnu se z nich líhnou mouchy, jejichž samičky kladou vajíčka do plodů poloraných..
  • Zakládáme ovocnou zahradu Než se rozhodneme založit ovocnou zahradu, měli bychom si rozmyslet, pro kolik osob budeme ovoce pěstovat, zda budeme chtít zajistit celoroční spotřebu nebo pokrýt jen část. Dále uvážíme, zda máme kde ovoce dlouhodobě uschovat tak, aby vydrželo zimní podmínky. V neposlední řadě také zvážíme, zda budeme stačit na každoroční údržbu vzrostlých..
  • Aronie černá Aronie černá je botanicky příbuzná s jeřábem moravským. Aronii se říká také jeřáb černý. Pěstuje se jako keř dorůstající výšky až 2 metry nebo jako stromek s 1 až 1,5 metrů vysokým kmínkem. Plody aronie Černé plody aronie obsahují mnoho vitamínů. Zvláště cenný je vitamín P (rutin), který přispívá k zachování pružnosti cév,..
  • Pěstování slivoní – plody Zralé plody slivoní mají ojíněnou slupku. Patří k nim švestky, pološvestky, slívy, mirabelky a renklódy. Některé druhy slivoní je možné pěstovat i ve vyšší nadmořské výšce a nahrazují tak jiné peckové ovoce, např. meruňky a broskve. Plody slivoní Plody jednotlivých druhů slivoní se liší tvarem velikostí, barvou, chutí a také možností..