Protrhávání plodů jabloní



Pro nejlepší plodnost jabloní je nutné každoroční protrhávání malých plodů. Tím se příznivě ovlivňuje jak velikost jablek, tak i jejich vybarvení a chuť. Protrháváme zejména u odrůd, které bohatě kvetou.

Ještě než začneme s protrháváním plodů, je nutné sledovat, jaký byl propad neoplozených květů a kolik plodů bylo zničeno květopasem jabloňovým nebo pilatkou jablečnou. Každý rok na začátku června taktéž dochází k propadu plůdků. Pokud i po tomto propadu zůstane na stromě nadměrné množství plodů, je nutné protrhání.

Při protrhávání plodů obvykle necháváme vzdálenost mezi jednotlivými plody od 10 do 20 cm. U více plodů vyrůstajících z jednoho místa, necháváme vždy jeden až dva a ostatní odstraníme. Odstraňujeme je tak, že odtrhneme rukou stopku od plodu nebo přestřihneme stopku nůžkami. Nikdy nevytrháváme stopku od větvičky, došlo by k nevratnému poškození dřeva.

Květopas jabloňový

Květopas jabloňový, poškozené květy

Kdy protrháváme plody jabloní

Platí pravidlo, že čím dříve probírku uděláme, tím více a lépe bude ovlivněna násada květů pro příští rok. Probírka koncem června a později již nemá téměř žádný vliv ani na květy v příštím roce, ani na velikost plodů.






  • Sázíme ovocné stromky Jak sázet ovocné stromky? Podzim je ideální doba pro výsadbu ovocných stromků. Zakoupené sazenice vysadíme co nejdříve. Pokud sázíme až za několik dní po nákupu, musíme sazenice ošetřit tak, aby jim nezaschly kořeny. Dáme je do studeného sklepa a kořeny kropíme vodou nebo je přikryjeme mokrými hadry. Můžeme je také..
  • Antraknóza – nemoc ovocných dřevin Antraknóza způsobuje předčasný opad listů rybízu a angreštu. Na vině je houba pakustřebka rybízová. Infekce se nejdříve projevuje drobnými 1 až 2 mm velkými žlutozelenými skvrnkami, které se později zvětšují a hnědnou, listy žloutnou. Jako ochrana proti této chorobě se doporučuje likvidace napadených listů a pěstování odolnějších odrůd. Podobné články:..
  • Americké padlí angreštové – nemoci ovocných dřevin Americké padlí angreštové se nejvíce vyskytuje při vyšší vzdušné vlhkosti a vyšších teplotách. Na vrcholcích letorostů, na řapících listů a na plodech se vytvoří zprvu bělavé, později šedohnědé houbové povlaky. Růst výhonů se zastaví a plody jsou znehodnoceny. Proti této chorobě je vhodný včasný chemický postřik. Účinná prevence proti americkému..
  • Pěstování ořechů – vlašský ořech Jak pěstovat ořechy Ořechy jsou cenným zdrojem nenasycených mastných kyselin. Ze všeho ovoce mají nejvíce bílkovin a tuků a jsou tak energeticky nejvydatnější. Ořechy obsahují vitamíny skupiny B a důležité minerální látky, např. vápník, železo a fosfor. V našich podmínkách jsou nejvíce pěstované vlašské a lískové ořechy. Vlašský ořech Ořešáku vlašskému neboli..