Rajčata nesnášejí déšť



Kde pěstovat rajčata

Ideální místo pro pěstování rajčat je tam, kde neprší, protože hniloba napadá především listy, které bývají často vlhké. Proto se vyplatí vysadit rajčata do velkých nádob a postavit je pod přístřešek nebo přesah střechy. Na zahradě si můžeme vytvořit takový přístřešek např. z plastové fólie.

Vyštipování rajčat a zalévání

Rajčata pravidelně vyštipujeme, odstraňujeme postranní výhony vyrůstající z paždí listů – tak získává rostlina více vzduchu. Zaléváme zespoda a jen temperovanou vodou. Pokud se objeví plíseň, ihned napadené listy odstraníme a spálíme, nikdy nedáváme na kompost.

Pěstování rajčat

Pěstování rajčat

Praskání plodů rajčat

Pokud mají rostliny rajčat příliš mnoho listů a málo plodů, jsou vysazeny příliš blízko u sebe nebo nejsou dostatečně vyštipovány vedlejší výhony. Praskání plodů způsobuje silný déšť nebo závlaha, zvláště po období sucha. Podobný vliv mají i snížené noční teploty na podzim. Nežádoucímu pukání předejdeme včasnou sklizní nepřezrálých plodů.






  • Proč je paprika zeleninová pálivá Jak odstranit pálivost u paprik Jestliže máme pálivé plody paprik i přesto, že jsme zvolili odrůdu nepálivou, je to důsledek pravděpodobného nežádoucího sprášení osiva. Mírnou pálivost plodů snížíme odstraněním semen a vnitřní dužiny. Jestliže se na špičkách plodů paprik objeví hnědé skvrny a špičky zasychají, jde o tzv. špičkovou hnilobu..
  • Pěstování čekanky hlávkové na zahradě Čekanka hlávková vytváří podle druhu buď vysoké světle zelené hlávky, nebo kulaté zavinuté červené hlávky s bílými žebry. Vyséváme ji koncem června na záhon ve sponu 30×30 cm. Je částečně mrazuvzdorná, proto na záhoně vydrží dlouho. V kuchyni se čekanka hlávková upravuje jako salát, má nahořklou chuť. Podobné články: Pěstujeme cuketu a..
  • Pěstování listové zeleniny Listová zelenina je nedílnou součástí zdravé stravy. Má velkou dietetickou hodnotu, protože listy obsahují vitamíny C a B, karoten a podporují chuť k jídlu. K nejsnadněji pěstované listové zelenině patří hlávkový salát, ledový salát nebo listový salát. Dále pak štěrbák, pekingské zelí, čekanka hlávková, kozlíček polní, špenát zelný, mangold nebo lebeda zahradní...
  • Zelí dodá sílu Vitamíny v zelí Zelí obsahuje množství vitaminu C, železa a minerálních látek. Nejvíce vitaminu C je v čerstvých hlávkách, zatímco v kysaném zelí jej zbývá přibližně jen polovina. Navíc zelí nemá skoro žádné kalorie. Po zelném salátu se tedy nedá ztloustnout, dokáže také upravit hladinu cholesterolu v krvi. To je především díky hořčinám,..