Rajčata nesnášejí déšť



Kde pěstovat rajčata

Ideální místo pro pěstování rajčat je tam, kde neprší, protože hniloba napadá především listy, které bývají často vlhké. Proto se vyplatí vysadit rajčata do velkých nádob a postavit je pod přístřešek nebo přesah střechy. Na zahradě si můžeme vytvořit takový přístřešek např. z plastové fólie.

Vyštipování rajčat a zalévání

Rajčata pravidelně vyštipujeme, odstraňujeme postranní výhony vyrůstající z paždí listů – tak získává rostlina více vzduchu. Zaléváme zespoda a jen temperovanou vodou. Pokud se objeví plíseň, ihned napadené listy odstraníme a spálíme, nikdy nedáváme na kompost.

Pěstování rajčat

Pěstování rajčat

Praskání plodů rajčat

Pokud mají rostliny rajčat příliš mnoho listů a málo plodů, jsou vysazeny příliš blízko u sebe nebo nejsou dostatečně vyštipovány vedlejší výhony. Praskání plodů způsobuje silný déšť nebo závlaha, zvláště po období sucha. Podobný vliv mají i snížené noční teploty na podzim. Nežádoucímu pukání předejdeme včasnou sklizní nepřezrálých plodů.






  • Sklízení a skladování mrkve Co potřebuje mrkev Mrkev sklízíme co možná nejpozději, protože až do pozdního podzimu stále dorůstá a snese i slabé mrazíky. Ze země ji vyrýváme pomocí rýče. Uskladnění mrkve Než mrkve uložíme do sklepa, odřežeme nať. Před uložením necháme kořeny několik dnů oschnout na volném místě chráněném před vlhkem. Mrkev ukládáme..
  • Příprava zeleninové zahrady na zimu Úklid zeleninové zahrady Na záhonech necháváme jen růžičkovou a kadeřavou kapustu, zimní pór, kozlíček-polníček, kořeny černého kořenu, pastináku, případně kořeny petržele a mangoldu. Proti mrazu je přikryjeme listím a chvojím. Ostatní na podzim sklizenou zeleninu, uloženou ve sklepě nebo v zazimovací jámě, kontrolujeme, zda se nekazí a běžně ji konzumujeme. Zbytky..
  • Pěstování čekanky hlávkové na zahradě Čekanka hlávková vytváří podle druhu buď vysoké světle zelené hlávky, nebo kulaté zavinuté červené hlávky s bílými žebry. Vyséváme ji koncem června na záhon ve sponu 30×30 cm. Je částečně mrazuvzdorná, proto na záhoně vydrží dlouho. V kuchyni se čekanka hlávková upravuje jako salát, má nahořklou chuť. Podobné články: Pěstujeme cuketu a..
  • Pekingské nebo také čínské zelí Pekingské zelí se v kuchyni připravuje jako salát. Kdy vyséváme pekingské zelí Vyséváme jej v polovině července na záhon ve špetkách ve sponu 30×20 cm, přikrýváme bílou netkanou textilií. Rostliny po vzejití vyjednotíme. Za suchého a teplého počasí je nutná pravidelná zálivka, která brání vybíhání zelí do květu. Uskladnění pekingského zelí Pekingské..