Rané výsevy zeleniny



Vysévání kořenové zeleniny

Časně zjara vyséváme na záhony především zeleniny s dlouhou dobou klíčení a celkového vývoje. Jsou to zejména kořenové zeleniny jako mrkve, petržel, pastinák a černý kořen, které se sklízejí většinou až na podzim.

Vysévání cibule

Kromě kořenové zeleniny se také časně zjara seje také cibule kuchyňská. Ta se sice na zahrádkách pěstuje většinou ze sazečky, ale vypěstovaná ze semen je levnější, lépe se skladuje a vydrží pro kuchyňskou potřebu spolehlivě až do nové sklizně.

Rané výsevy zeleniny

Rané výsevy zeleniny

Vysévání póru

Také pór můžeme vysévat přímo na pěstební záhon a na něm ho vyjednotit a dopěstovat až do sklizňové zralosti. Jinak se pór zpravidla pěstuje ze sazenic předpěstovaných v pařeništi a vysazovaných na záhon v květnu až červnu jako následná plodina po časně sklizených zeleninách (salátu, špenátu, ředkvičce, atd.).

Brzký výsev je obvyklý i u některých zelenin pro ranou sklizeň, jako jsou ředkvička, ředkev, raná vodnice, špenát, hrách a bob zahradní.






  • Správné uskladnění brambor V čem a kde skladovat brambory Brambory by neměly být uskladněny v hromadě vyšší jak 80 cm. Větší výška totiž podporuje nežádoucí vznik hnilobných procesů. Uskladňujeme-li větší množství brambor, zhotovíme si speciální bednu, která umožní důkladné větrání (mezi laťkami bednění zachováme 0,5 cm odstup). Skladování brambor v pytlích Rozhodně neuchováváme brambory..
  • Kedlubny – velká sklizeň Jak vypěstovat více kedluben z jedné rostliny V půdě zásobené dobře živinami můžeme získat během sezóny z jedné rostliny kedlubnu více bulev. Při první sklizni odřezáváme bulvu tak, aby košťál a několik spodních listů zůstaly na záhonu. Na okraji odříznutého košťálu se vytvoří několik malých nových bulviček. Jsou sice drobnější, ale zato..
  • Příprava zeleninové zahrady na zimu Úklid zeleninové zahrady Na záhonech necháváme jen růžičkovou a kadeřavou kapustu, zimní pór, kozlíček-polníček, kořeny černého kořenu, pastináku, případně kořeny petržele a mangoldu. Proti mrazu je přikryjeme listím a chvojím. Ostatní na podzim sklizenou zeleninu, uloženou ve sklepě nebo v zazimovací jámě, kontrolujeme, zda se nekazí a běžně ji konzumujeme. Zbytky..
  • Uložení zeleniny v zimě Uložení zeleniny v pařeništi Z pařeniště vyvezeme zeminu, aby bylo co nejhlubší. Urovnáme do něj košťálovou a kořenovou zeleninu a zasypeme hlínou. Pařeniště necháme na podzim co nejdéle odkryté, přikryjeme jej až s příchodem prvních mrazů. Jako ochranu před silnými mrazy ještě okna pařeniště zabalíme do slámy. Při oblevě musíme pařeniště vyvětrat, aby..