Řez ovocných stromů



Základní řez peckovin

Vhodným termínem základního řezu peckovin je červenec až srpen, tedy v období těsně po sklizni ovoce.

Některé odrůdy (u slivoní nebo broskvoní) dozrávají až v září, pak řez odložíme na vhodnější dobu v následném roce.

Řez třešní

Vyšší kmenné tvary třešní s výhodou řežeme i zmlazujeme přímo při sklizni. Větve těžko dostupné jednoduše seřízneme na vhodné rozvětvení, spustíme je po provaze opatrně na zem a tam je pohodlně očešeme. Zdánlivě drastické opatření splní dvě funkce: usnadní sklizeň a urychlí zahojení ran.

Řez rybízu

Řez rybízu

Řez rybízu

Podobně jako peckoviny lze v srpnu ošetřit i červený nebo bílý rybíz, a to tak, že nejstarší větve seřízneme po sklizni těsně u země podle zásady, že po řezu mají na těchto keřích zůstat větve maximálního stáří 4 roky. Černý rybíz však řežeme tradičně brzy zjara, krátce před rašením. Tento druh je totiž náchylnější vůči zimním mrazům. V našich podmínkách může někdy namrzat ve dřevě, což zjara snadno poznáme.

Řez jabloní

Řez jabloní

Řez jabloní a hrušní

Poněkud jiná situace je u jabloní a hrušní. Tyto dva druhy prosvětlujeme řezem v zimě, především však v předjaří. Obecně se hovoří o základním zimním řezu, který probíhá v době vegetačního klidu, tj. od listopadu do konce března.

V zahrádkách s menším počtem stromů se smažíme řezat za pěkného počasí od druhé poloviny února a v březnu. Jabloně na tento řez reagují vcelku přijatelně, nebezpečí chorob je výrazně nižší i při hlubokém řezu.






  • Jak sklízet jahody? Jahody jsou první plody, které dozrávají po zimním období. Plody jahod obsahují množství vitamínů skupiny B2, ale především vitamín C. Navíc obsahují značné množství organických kyseliny kyseliny citronové, jablečné, vinné. Jak správně sklízet jahody Pravidelně, cca dvakrát až třikrát týdně sklízíme dobře vybarvené, ale ještě pevné plody. Trháme je opatrně..
  • Americké padlí angreštové – nemoci ovocných dřevin Americké padlí angreštové se nejvíce vyskytuje při vyšší vzdušné vlhkosti a vyšších teplotách. Na vrcholcích letorostů, na řapících listů a na plodech se vytvoří zprvu bělavé, později šedohnědé houbové povlaky. Růst výhonů se zastaví a plody jsou znehodnoceny. Proti této chorobě je vhodný včasný chemický postřik. Účinná prevence proti americkému..
  • Strupovitost jádrovin – nemoc ovocných dřevin Strupovitost jádrovin se projevuje hnědočernými skvrnami na listech a plodech, případně i trhlinami a deformacemi. Účinná prevence proti strupovitosti: Pěstování odrůd rezistentních proti této chorobě. Řezem udržovat korunu stromu světlé a vzdušné, aby po dešti rychleji osychala. Týden před podzimním opadem listí se doporučuje postříkat koruny stromů 5 až 7%..
  • Choroby a škůdci slivoní Šarka – nejvážnější choroba slivoní. Některé odrůdy slivoní jsou vůči šarce odolné. Pilatka švestková – způsobuje červivost malých plodů. Obaleč švestkový – způsobuje červivost plodů před dozráním. Červivé plody jsou často napadány moniliovou hnilobou. Mšice – poškozují slivoně a přenášejí šarku. Podobné články: Pěstování slivoní – plody Kadeřavost listů –..