Rozmístění zeleniny na záhonech aneb jak využít záhony po celý rok



Při sázení zeleniny na záhony je třeba dodržovat zásady správného střídání plodin – dosáhneme tím zdravé zeleniny bez škůdců.

Jaká jsou pravidla pro střídání plodin?

Všechny rostliny vyžadují ke správnému růstu živiny, ale liší se v nárocích na jejich množství. Např. na záhonech vyhnojených kravským hnojem můžeme pěstovat zelí, květák, kapustu, pekingské zelí, pór, celer, mangold, okurku, rajče, tykev, lilek, meloun nebo papriku. O těchto zeleninách se mluví jako o plodinách první tratě.

Na stejném záhonu druhým rokem pěstujeme kořenovou petržel, mrkev, ředkvičky, černý kořen, červenou řepu, ředkve, cibuli, česnek, salát, kedlubnu špenát. To jsou plodiny druhé tratě.

Třetím rokem se na záhonu bude dařit plodinám třetí tratě, čili luskovinám – ty jsou na hnojení skromnější. Luskoviny jako fazol, hrách nebo bob navíc půdu obohacují o dusík, tzn., že po nich lze velmi dobře pěstovat většinu zeleniny.

Jaká jsou pravidla pro pěstování zeleniny

Obecně platí, že na stejném záhonu bychom neměli pěstovat stejné plodiny po sobě, tzn. ředkvičku po ředkvičce, cibuli po cibuli, atd. Neměli bychom také pěstovat po sobě na stejném místě ani rostliny sobě příbuzné, tedy cibuli po česneku, květák po kapustě nebo rajčata po bramborách. Tyto plodiny totiž zpravidla čerpají živiny z půdy v podobném poměru a jsou napadány stejnými chorobami a škůdci. Např. plíseň bramborová napadá brambory a rajčata.

Abychom využili záhony po celou sezónu, rozdělujeme zeleninu na předplodiny, hlavní plodiny a následné plodiny.

Vhodné předplodiny

  • Ředkvička, salát, jarní ředkev, vodnice, přezimující česnek, přezimující špenát, přezimující salát, polníček, hrách nebo kedluben.

Vhodné následné plodiny

  • Přezimující cibule, přezimující česnek, přezimující špenát, pekingské zelí, hrách, keříčkový fazol, karotka, podzimní špenát, hlávková čekanka, fenykl, salát.





  • Jak docílit větších plodů u cibule Pěstování velké cibule Jestliže chcete mít opravdu velké cibule, pak existuje tento osvědčený postup: na podzim vybereme ty největší a nejzdravější cibule z vlastní sklizně, uložíme je do sáčku a ten přes zimu zavěsíme v blízkosti kamen. Teplo by mělo být tak velké, aby cibule téměř úplně vyschly a nezplesnivěly. Když pak..
  • Lebeda zahradní Lebedu zahradní je možné v kuchyni upravovat podobně jako špenát. Pěstování lebedy zahradní Lebedu zahradní vyséváme v postupných intervalech od poloviny srpna do řádků 30 až 40 cm vzdálených od sebe. Pro jarní sklizeň vyséváme v březnu. Po vzejití rostlinky vyjednotíme na 20 cm. Lebeda zahradní je oproti špenátu výnosnější, chuťově lahodnější a..
  • Pekingské nebo také čínské zelí Pekingské zelí se v kuchyni připravuje jako salát. Kdy vyséváme pekingské zelí Vyséváme jej v polovině července na záhon ve špetkách ve sponu 30×20 cm, přikrýváme bílou netkanou textilií. Rostliny po vzejití vyjednotíme. Za suchého a teplého počasí je nutná pravidelná zálivka, která brání vybíhání zelí do květu. Uskladnění pekingského zelí Pekingské..
  • Pěstujeme rajčata Rajčata potřebují pro úspěšné pěstování záhon v teplé slunečné poloze, chráněné proti studeným větrům. Nejlépe tedy polohu chráněnou např. zdí nebo vyššími rostlinami. Vyžadují úrodnou, dobře propustnou a snadno záhřevnou půdu. Rajčata sázíme teprve tehdy, když nehrozí pozdní jarní mrazíky. Nejvíce se pěstují hybridní tyčková rajčata. Rajčata sázíme do sponu 50..