Salát – listová zelenina



Salát je oblíbená listová zelenina. Obsahuje celou řadu vitamínů a minerálních látek. Jedná se o jednoletou rostlinu. Pro pěstování salátu jsou nejlepší teploty kolem 20 °C, při větším teple rostliny rychle vybíhají do květu.

Druhy salátů

Hlávkový salát máslový – listy jsou hladké s výrazným středním žebrem. Barva listů je zelená, žlutozelená nebo načervenalá.

Ledový salát patří k hlávkovým salátům. Má velké hlávky, které jsou křehké. Listy jsou křupavé.

Listový salát netvoří hlávku, ale listovou růžici.

Římský salát vytváří protáhlou hlávku s tmavě zelenými listy.

Sazenice salátu

Sazenice salátu







  • Sklízení a skladování mrkve Co potřebuje mrkev Mrkev sklízíme co možná nejpozději, protože až do pozdního podzimu stále dorůstá a snese i slabé mrazíky. Ze země ji vyrýváme pomocí rýče. Uskladnění mrkve Než mrkve uložíme do sklepa, odřežeme nať. Před uložením necháme kořeny několik dnů oschnout na volném místě chráněném před vlhkem. Mrkev ukládáme..
  • Jak pěstovat zeleninu na zahradě Triky na zeleninu Jen pečlivě ošetřovaná zelenina přinese vynikající sklizeň. Vždy vybíráme jen takové odrůdy, které se hodí na náš pozemek, vždy dáváme přednost odolným druhům. Existuje mnoho způsobů, jak si dobou úrodu ohlídat. Pro zelinářskou zahrádku platí základní pravidlo – půda nesmí nikdy vyschnout, za sucha musíme zajistit pravidelnou..
  • Pekingské nebo také čínské zelí Pekingské zelí se v kuchyni připravuje jako salát. Kdy vyséváme pekingské zelí Vyséváme jej v polovině července na záhon ve špetkách ve sponu 30×20 cm, přikrýváme bílou netkanou textilií. Rostliny po vzejití vyjednotíme. Za suchého a teplého počasí je nutná pravidelná zálivka, která brání vybíhání zelí do květu. Uskladnění pekingského zelí Pekingské..
  • Pěstování listové zeleniny Listová zelenina je nedílnou součástí zdravé stravy. Má velkou dietetickou hodnotu, protože listy obsahují vitamíny C a B, karoten a podporují chuť k jídlu. K nejsnadněji pěstované listové zelenině patří hlávkový salát, ledový salát nebo listový salát. Dále pak štěrbák, pekingské zelí, čekanka hlávková, kozlíček polní, špenát zelný, mangold nebo lebeda zahradní...