Salát – listová zelenina



Salát je oblíbená listová zelenina. Obsahuje celou řadu vitamínů a minerálních látek. Jedná se o jednoletou rostlinu. Pro pěstování salátu jsou nejlepší teploty kolem 20 °C, při větším teple rostliny rychle vybíhají do květu.

Druhy salátů

Hlávkový salát máslový – listy jsou hladké s výrazným středním žebrem. Barva listů je zelená, žlutozelená nebo načervenalá.

Ledový salát patří k hlávkovým salátům. Má velké hlávky, které jsou křehké. Listy jsou křupavé.

Listový salát netvoří hlávku, ale listovou růžici.

Římský salát vytváří protáhlou hlávku s tmavě zelenými listy.

Sazenice salátu

Sazenice salátu







  • Rajčata nesnášejí déšť Kde pěstovat rajčata Ideální místo pro pěstování rajčat je tam, kde neprší, protože hniloba napadá především listy, které bývají často vlhké. Proto se vyplatí vysadit rajčata do velkých nádob a postavit je pod přístřešek nebo přesah střechy. Na zahradě si můžeme vytvořit takový přístřešek např. z plastové fólie. Vyštipování rajčat..
  • Jarní košťálová zelenina Z jarních košťálovin se v zahradách tradičně pěstují kedlubny, zelí, kapusta, brokolice a květák. Nároky na půdu Košťálová zelenina má na kvalitu půdy značné nároky. Nejlépe se jí daří na středně těžké, propustné, humusem a živinami bohaté půdě. Nejvyšší požadavky na živiny má květák, nejméně náročná je kapusta. Vysazování košťálové zeleniny K výsadbě..
  • Špenát zelný Špenát zelný patří mezi listovou zeleninu. Má vysoký obsah karotenu a také kyseliny šťavelové, kvůli které je nutné do pokrmu přidání mléka pro neutralizaci. Špenát není vhodný pro osoby trpící tvorbou oxalátových kamenů. Pěstování špenátu Špenát sejeme do řádků 15 až 20 cm vzdálených od sebe. Pro podzimní sklizeň sejeme..
  • Zelí dodá sílu Vitamíny v zelí Zelí obsahuje množství vitaminu C, železa a minerálních látek. Nejvíce vitaminu C je v čerstvých hlávkách, zatímco v kysaném zelí jej zbývá přibližně jen polovina. Navíc zelí nemá skoro žádné kalorie. Po zelném salátu se tedy nedá ztloustnout, dokáže také upravit hladinu cholesterolu v krvi. To je především díky hořčinám,..