Špenát zelný



Špenát zelný patří mezi listovou zeleninu. Má vysoký obsah karotenu a také kyseliny šťavelové, kvůli které je nutné do pokrmu přidání mléka pro neutralizaci. Špenát není vhodný pro osoby trpící tvorbou oxalátových kamenů.

Pěstování špenátu

Špenát sejeme do řádků 15 až 20 cm vzdálených od sebe. Pro podzimní sklizeň sejeme od července do poloviny srpna. Pokud vyséváme v září, sklízíme špenát až na jaře. Během růstu špenát přiměřeně zaléváme, zejména 3 až 4 týdny před sklizní.

Špenát zelný, pěstování

Špenát zelný, pěstování







  • Pozdní sklizeň ovoce a brzké mrazy Zmrzlé ovoce na stromech Jestliže mráz přijde dříve, než máme sklizeň ovoce dokončenou, máme určitou šanci i takové ovoce spotřebovat. Budeme ale úspěšní jen tehdy, jestliže teplota neklesla pod minus 7 °C a mráz zasáhl ovoce jen jednou. I tak musí toto ovoce jít ke spotřebě přednostně. Listy kapradí Proti..
  • Zimní práce na zahradě – leden V zahradě provádíme průklest ovocných stromů, řežeme rouby jádrovin i peckovin a ukládáme je buď do vlhkého písku ve sklepě, nebo zabalené v mikrotenovém sáčku do spodní přihrádky v chladničce. Začínáme rychlit cibuloviny, které jsme na podzim připravili do květináčů. Pečlivě kontrolujeme uskladněné hlízy a cibule. Odstraňujeme napadené chorobami, případně je postříkáme vhodným..
  • Jeřáb moravský Jeřáb moravský patří k netradičnímu ovoci pěstovanému v našich zahradách. Lze jej pěstovat až do nadmořské výšky 1200 metrů. Jeho plody mají sladkou chuť, jsou červené barvy a zrají od konce srpna do poloviny září. Plody obsahují množství vitamínu C a proto se někdy označují jako citron severu. Podobné články:..
  • Moniliová hniloba plodů Moniliová hniloba plodů je způsobená houbou Monilinia fructigena. Na jablkách a hruškách poškozených krupobitím, obalečem, vosami nebo jinými škůdci, způsobuje hnědou hnilobu a potom na povrchu soustředné kruhy šedavých výtrusnic. Na poraněných plodech uložených ve sklepě se tato choroba projevuje černou hnilobou a to zpravidla do 14 dnů po uskladnění...