Špenát zelný



Špenát zelný patří mezi listovou zeleninu. Má vysoký obsah karotenu a také kyseliny šťavelové, kvůli které je nutné do pokrmu přidání mléka pro neutralizaci. Špenát není vhodný pro osoby trpící tvorbou oxalátových kamenů.

Pěstování špenátu

Špenát sejeme do řádků 15 až 20 cm vzdálených od sebe. Pro podzimní sklizeň sejeme od července do poloviny srpna. Pokud vyséváme v září, sklízíme špenát až na jaře. Během růstu špenát přiměřeně zaléváme, zejména 3 až 4 týdny před sklizní.

Špenát zelný, pěstování

Špenát zelný, pěstování







  • Zimní práce na zahradě – leden V zahradě provádíme průklest ovocných stromů, řežeme rouby jádrovin i peckovin a ukládáme je buď do vlhkého písku ve sklepě, nebo zabalené v mikrotenovém sáčku do spodní přihrádky v chladničce. Začínáme rychlit cibuloviny, které jsme na podzim připravili do květináčů. Pečlivě kontrolujeme uskladněné hlízy a cibule. Odstraňujeme napadené chorobami, případně je postříkáme vhodným..
  • Podzim na zahradě – září V září sázíme tulipány, lilie, narcisky a všechny ostatní cibuloviny, které přezimují na zahradě. Také na záhon vysazujeme všechny dvouletky, aby do zima stihly zakořenit. Velké trsy trvalek, které nekvetou na podzim, rozdělujeme na menší. Sušíme mochyni a lunárii. Z dobře vyzrálých letniček sbíráme semínka na příští rok – aksamitníky, jiřinky, ostálky,..
  • Květopas jabloňový – škůdce Škůdce květopas jabloňový Květopas jabloňový je dalším nepříjemný nájemník našich zahrad. Začíná se objevovat v době květu jabloní. Že květopas na jabloních bydlí, poznáme tak, že se některá poupata nerozvinou, zůstanou uzavřená a získají rezavě hnědou barvu. Larvy se kuklí uprostřed těchto zaschlých květů, teprve potom z nich vylétnou dospělí..
  • Zelí dodá sílu Vitamíny v zelí Zelí obsahuje množství vitaminu C, železa a minerálních látek. Nejvíce vitaminu C je v čerstvých hlávkách, zatímco v kysaném zelí jej zbývá přibližně jen polovina. Navíc zelí nemá skoro žádné kalorie. Po zelném salátu se tedy nedá ztloustnout, dokáže také upravit hladinu cholesterolu v krvi. To je především díky hořčinám,..