Uložení zeleniny v zimě



Uložení zeleniny v pařeništi

pařeniště vyvezeme zeminu, aby bylo co nejhlubší. Urovnáme do něj košťálovou a kořenovou zeleninu a zasypeme hlínou. Pařeniště necháme na podzim co nejdéle odkryté, přikryjeme jej až s příchodem prvních mrazů. Jako ochranu před silnými mrazy ještě okna pařeniště zabalíme do slámy. Při oblevě musíme pařeniště vyvětrat, aby uskladněná zelenina nehnila a neplesnivěla.

Uložení zeleniny v zazimovací jámě

Zazimovací jámu použijeme, pokud nemáme k dispozici ani sklep, ani pařeniště. Zazimovací jámu vyhloubíme v místě, kde není vysoká hladina podzemní vody. Jáma má mít hloubku cca 1 metr. Uložíme do ní kořenovou zeleninu a košťáloviny i s kořenovými baly. Zazimovací jámu přikryjeme prkny, při velkých mrazech ještě balíky slámy nebo deskami polystyrénu.

Uložení zeleniny ve sklepě

Než uložíme zeleninu do sklepa, dobře jej vyvětráme a vydezinfikujeme, nejlépe zapálením sirných knotů. Také můžeme vybílit stěny a strop vápenným mlékem. Kořenovou zeleninu ve sklepě ukládáme do pyramid nebo hromad, případně je dáváme do beden s pískem nebo rašelinou. Zelné hlávky ukládáme do dřevěných polic nebo beden.

Při uskladnění zeleniny ve sklepě, musíme po celou dobu umožnit výměnu vzduchu, hlídat optimální teplotu a vzdušnou vlhkost. To nám umožňují větrací mřížky nebo okénka. Často větráme, v silných mrazech sklep uzavřeme. Optimální teplota ve sklepě by měla být 1 až 4 °C. Relativní vlhkost vzduchu by měla být asi 90%. Pokud máme nízkou vlhkost vzduchu, vyplatí se zeleninu dát do perforovaných polyetylénových sáčků, zelenina nevadne a zůstane déle svěží.

Uskladnění zeleniny na zimu

Uskladnění zeleniny na zimu







  • Padání rostlin a stísněné rostliny Padání mladých rostlin Příznaky: u semenáčků a řízkovanců začínají hnědnout kořenové krčky, mladé rostliny pak začnou přepadat a hynou. Je to typický příznak výskytu houbové choroby. Co dělat: použijeme dezinfikovaný substrát pro množení, v řídkém výsevu a v mírné vlhkosti substrátu. Při prvních příznacích choroby odstraníme napadené rostliny, zlepšíme větrání a snížíme..
  • Lebeda zahradní Lebedu zahradní je možné v kuchyni upravovat podobně jako špenát. Pěstování lebedy zahradní Lebedu zahradní vyséváme v postupných intervalech od poloviny srpna do řádků 30 až 40 cm vzdálených od sebe. Pro jarní sklizeň vyséváme v březnu. Po vzejití rostlinky vyjednotíme na 20 cm. Lebeda zahradní je oproti špenátu výnosnější, chuťově lahodnější a..
  • Podzim na zahradě – listopad V listopadu uklízíme zahradu před zimou. Do poloviny listopadu můžeme vysazovat keřové růže. Výhony všech růží zkrátíme na 30 až 40 cm a keře zahrneme zemí s kompostem. Stromkové růže opatrně ohneme k zemi a zajistíme kolíkem. Korunku zasypeme zemí a kmínek volně obalíme vrstvou papíru. Skalničky ve skalce připravíme na zimu. Přikryjeme..
  • Podzim na zahradě – říjen V říjnu z trávníku vyhrabáváme spadené listí, podle potřeby můžeme i sekat. Trávník již nehnojíme. Ze záhonů sklízíme kořenovou zeleninu. Zbavíme ji hlíny a olámeme listy. Ponecháme středové srdíčko. Kořenovou zeleninu ukládáme do chladného sklepa tak, aby se k ní nedostaly myši. Ve druhé polovině října sázíme ovocné stromky. Den předem namočíme kořeny..