Zimní úklid v ovocné zahradě



Zahradu je třeba na zimu připravit.

Ovocná zahrada

Z kmenů stromů odstraníme lapací pásy z vlnité lepenky, do nichž se uschovali různí škůdci. Lapací pásy spálíme. Z větví ovocných stromů odstraníme mumifikované plody, které by byly zdrojem moniliové hniloby v příštím roce. Z lapačů vos vylijeme tekutinu a uschováme je na příští sezónu.

Shrabování listí

Jakmile opadá listí, shrabeme je a poprášíme vápenným prachem a zkompostujeme s ostatními rostlinnými zbytky. Listí, které je silně napadené chorobami, např. strupovitostí nebo rzí, spálíme. Po zemi posbíráme zbytky spadeného ovoce a dáme je do sanační jámy, povápníme a pokryjeme zemí. Půdu pod stromy na zimu pokopeme motykou nebo mělce zryjeme. K tomu jsou vhodné rycí vidle, kterými málo poškodíme kořeny stromů. Před rytím vždy jednou za tři roky pohnojíme půdu chlévským hnojem nebo kompostem a v dalším roce povápníme. Postupně vykácíme uschlé, nemocné nebo nadbytečné stromy v příliš husté výsadbě a odstraníme polámané a chorobami či škůdci napadené větve. Pokud nemají koruny ovocných stromů dostatek slunce, jsou snadněji napadány škůdci. Překontrolujeme a opravíme oplocení zahrady, aby se do ní nedostávala zvěř a neokusovala kmínky. Záhony s jahodníkem, zvláště pokud jsme je osázeli opožděně nebo slabými sazenicemi, přikryjeme netkanou textilií, která rostliny chrání přes zimu a přispěje k lepším výnosům v příštím roce.

Zima na zahradě

Zima na zahradě







  • Pěstování třešní Třešně jsou naše nejranější domácí ovoce, proto se těší velké oblibě. Nevýhodou třešní je, že je mají rádi také červi. Červivost třešní Červivost třešní způsobují bílé larvy malé pestré mouchy vrtule třešňové. Hnědé kukly přezimují v půdě pod stromy, v květnu se z nich líhnou mouchy, jejichž samičky kladou vajíčka do plodů poloraných..
  • Podzimní nebo jarní výsadba ovocných dřevin Podzimní výsadba ovocných dřevin Ovocné dřeviny většinou vysazujeme na podzim. Při podzimní výsadbě sazenice vytvoří ještě do zámrazu půdy nové sací kořínky a na jaře startují do nového růstu dříve a rychleji než při jarní výsadbě. Během vegetace vytvoří pak stromky i keře větší letorosty a mají rok předstih před..
  • Jeřáb moravský Jeřáb moravský patří k netradičnímu ovoci pěstovanému v našich zahradách. Lze jej pěstovat až do nadmořské výšky 1200 metrů. Jeho plody mají sladkou chuť, jsou červené barvy a zrají od konce srpna do poloviny září. Plody obsahují množství vitamínu C a proto se někdy označují jako citron severu. Podobné články:..
  • Americké padlí angreštové – nemoci ovocných dřevin Americké padlí angreštové se nejvíce vyskytuje při vyšší vzdušné vlhkosti a vyšších teplotách. Na vrcholcích letorostů, na řapících listů a na plodech se vytvoří zprvu bělavé, později šedohnědé houbové povlaky. Růst výhonů se zastaví a plody jsou znehodnoceny. Proti této chorobě je vhodný včasný chemický postřik. Účinná prevence proti americkému..