Zimní úklid v ovocné zahradě



Zahradu je třeba na zimu připravit.

Ovocná zahrada

Z kmenů stromů odstraníme lapací pásy z vlnité lepenky, do nichž se uschovali různí škůdci. Lapací pásy spálíme. Z větví ovocných stromů odstraníme mumifikované plody, které by byly zdrojem moniliové hniloby v příštím roce. Z lapačů vos vylijeme tekutinu a uschováme je na příští sezónu.

Shrabování listí

Jakmile opadá listí, shrabeme je a poprášíme vápenným prachem a zkompostujeme s ostatními rostlinnými zbytky. Listí, které je silně napadené chorobami, např. strupovitostí nebo rzí, spálíme. Po zemi posbíráme zbytky spadeného ovoce a dáme je do sanační jámy, povápníme a pokryjeme zemí. Půdu pod stromy na zimu pokopeme motykou nebo mělce zryjeme. K tomu jsou vhodné rycí vidle, kterými málo poškodíme kořeny stromů. Před rytím vždy jednou za tři roky pohnojíme půdu chlévským hnojem nebo kompostem a v dalším roce povápníme. Postupně vykácíme uschlé, nemocné nebo nadbytečné stromy v příliš husté výsadbě a odstraníme polámané a chorobami či škůdci napadené větve. Pokud nemají koruny ovocných stromů dostatek slunce, jsou snadněji napadány škůdci. Překontrolujeme a opravíme oplocení zahrady, aby se do ní nedostávala zvěř a neokusovala kmínky. Záhony s jahodníkem, zvláště pokud jsme je osázeli opožděně nebo slabými sazenicemi, přikryjeme netkanou textilií, která rostliny chrání přes zimu a přispěje k lepším výnosům v příštím roce.

Zima na zahradě

Zima na zahradě







  • Jak na pěstování jahod Jahody patří vedle třešní k nejranějšímu ovoci sklízenému na našich zahradách. Jsou oblíbené pro svou lahodnou chuť. Obsahují značné množství vitamínu C. Pro pěstitele mají jahody tu výhodu, že je lze pěstovat v nejrůznějších klimatických podmínkách. Po výsadbě v polovině léta můžeme plody sklízet již v červnu příštího roku. Předpoklady dobré úrody jahod Přestože..
  • Růže dužnoplodá a růže svraskalá Růže dužnoplodá a růže svraskalá patří mezi netradiční plody našich zahrad. Plody těchto růží mají nejvyšší obsah vitaminu C a také značné množství karotenu. Šípky se sklízejí od září do mrazů a zpracovávají se na marmelády, víno nebo se suší a používají na zdravotní čaj. Podobné články: Pěstování slivoní –..
  • Choroby a škůdci třešní a višní Vrtule třešňová – jedná se o mouchu, jejíž larvy způsobují červivost plodů, obzvláště pozdě zrajících odrůd. Proti tomuto škůdci se do koruny stromu umisťují žluté lapače. Všechny plody ze stromu je nutné sklidit, popadané ovoce sesbírat a spálit, aby se larvy nezakuklily do země. Špačci a jiní ptáci – třešně..
  • Léto na zahradě – červenec Začínáme sušit rozkvetlé květiny do zimních vazeb. Květy sušíme zavěšené stonky nahoru ve stínu a mírném průvanu. Mezi vhodné květiny na sušení patří: okrasné bodláky, slaměnky, šatery. Ovoce a zelenina v červenci V červenci začínáme sklízet drobné ovoce a peckoviny. Dbáme na to, abychom při sklizni stromy a keře nepoškodili. Rybíz..