Jakubská lilie



Jakubská lilie (Sprekelia formosissima) je cibulovina, pěstovaná méně často. Je mimořádně atraktivní svým velkým květem, který byl vzorem pro vytvoření znaku skautů – skautské lilie. Rozměr jednoho květu je cca 150 x 200 mm. Stvol s květem i listy dorůstá do výšky cca 30 až 40 cm.

Pěstování jakubské lilie

Jakubskou lilii v době květu umístíme na teplé a slunné místo. Pokud ji pěstujeme jako pokojovou květinu, kvete zpravidla v květnu až červnu. Po odkvětu vyrůstají listy. V této době je vhodné umístit cibule do volné půdy. Rostlinu vyjmeme s celým balem z květináče a opatrně zasadíme. Na podzim ji vyjmeme a uložíme při pokojové teplotě. Začátkem února cibule přemístíme do prostředí s teplotou kolem 8 °C, aby došlo k tvorbě květů.

Zemina pro cibule musí být kvalitní a výživná. Cibule musí být zcela zakryté hlínou.

Množení jakubské lilie

Jakubskou lilii množíme dceřinými cibulkami. Pěstování ze semen je poměrně obtížné a zdlouhavé.

Zálivka a hnojení

Během kvetení jakubskou lilii vydatně zaléváme. Jakmile se začnou tvořit listy, pravidelně přihnojujeme až do konce léta. Při dodržení základních zásad pěstování bychom neměli mít se škůdci ani chorobami problémy.

Jakubská lilie

Jakubská lilie

 


 






  • Rozmnožování hvězdníku Množení hvězdníků semeny nebo dceřinými cibulkami Množení hvězdníků semeny je příliš složité. Snadněji je množíme dceřinými cibulkami starších rostlin. Nezískáme sice velké množství rostlin, ale při amatérském pěstování pro radost nám to bohatě stačí. Tyto malé cibulky pěstujeme bez období odpočinku dva až tři roky a potom postupujeme tak, jak..
  • Kosatec síťkovaný (Iris reticulata) Kosatec síťkovaný pochází z Kavkazu a přilehlých oblastí. Někteří botanici jej označují jako kosateček (Iridodiction reticulatum). Kvete někdy již v únoru, většinou modře nebo purpurově, příjemně voní. Je vhodný zvláště do skalek. Kdy a jak vysazovat kosatec síťkovaný Cibulky kosatce síťkovaného se vysazují v říjnu do hloubky 5 cm a chrání se přikrývkou..
  • Bledule jarní (Leucojum vernum) Bledule jarní je oblíbená drobná cibulnatá květina. Bílé zvonkovité květy mají na špičkách okvětních lístků zelené skvrny. Kde a jak pěstovat bledule Nejlépe se jim daří na polostinném stanovišti s vlhčí humózní půdou. Na nové místo se cibulky bledulí sázejí buď ihned po vyzvednutí ze země, když jim zežloutnou listy, nebo..
  • Ladoňky – Scilla Ladoňky – drobné cibuloviny Ladoňky patří mezi oblíbené drobné cibuloviny. Kvetou většinou modře, řidčeji i bíle nebo růžově. Zpravidla již počátkem března kvete ladoňka Miščenkova. Její světlemodré kvítky mají uprostřed každého plátku tmavší proužek. O něco později kvete ladoňka nicí, která má zářivě modré kvítky. Jak pěstovat ladoňku Snadno se..