Kozlík (Valeriana officinalis)



Pěstování kozlíku

Tato vysoká bylina roste v Evropě planě. Najdete ji na polostinném a vlhkém místě.

Chcete-li ji pěstovat, připravte jí na zahradě stejné stanoviště, tj. vlhké a stinné. Kozlík se množí částí kořenů, na jaře lze i vysít.

Sběr kozlíku

Sbíráme od srpna do října oddenky s kořeny, opatrně je omyjeme a usušíme.

Kozlík (Valeriana officinalis)

Kozlík (Valeriana officinalis)

Léčivé účinky kozlíku

Z oddenků se připravuje nálev, případně tinktura. Ta je silně aromatická, proto se se užívá s medem nebo cukrem. Kozlík se používá především při nervových onemocněních a nespavosti, má uklidňující účinky. Působí proti strachu, depresi a nervozitě.





  • Pěstování zeleniny, bylinek a koření na jednom záhoně Zahrada může být nejen místem, kde pěstujete chutnou a zdravou zeleninu, ale také místem, kde můžete experimentovat s kombinací různých rostlin pro synergetické výhody. Kombinace zeleniny s bylinkami a kořením v zahradě může nejen obohatit vaše pokrmy o nové chutě, ale také přinést užitek pro růst a ochranu rostlin. V..
  • Bazalka (Ocimum basilicum) Pěstování bazalky Bazalka se předpěstovává v teplém skleníku, proto je lepší si zakoupit již vypěstované sazenice. Ven je vysadíme po ledových mužích. Tato bylinka potřebuje hodně živin a vláhu. Sběr bazalky Průběžně sbíráme čerstvé listy. Sušená bazalka velmi rychle ztrácí aroma. Použití v kuchyni Tato jednička mezi kuchyňskými bylinkami ochutí saláty, masa,..
  • Pěstování lichořeřišnice Lichořeřišnice větší je mnohostranně použitelná jako koření, a zaslouží si proto více pozornosti. Pěstuje se převážně jako okrasná květina. Právě u lichořeřišnice se však dá dobře spojit příjemné s užitečným. Vysadíte-li si ji jako ozdobu balkonu nebo aby porůstala zahradní plot, dodá vám navíc dostatečné množství koření pro domácnost. Jako koření..
  • Bylinky proti chorobám a škůdcům Odvar z přesličky rolní proti houbovým chorobám Jako účinná prevence houbových chorob se používá odvar z přesličky rolní. 1 kg čerstvých nebo 10 dkg sušených rostlin máčíme 24 hodin v 10 litrech vody. Pak je 0,5 hodiny povaříme, přefiltrujeme a necháme zchladnout. Od jara do léta za příznivého počasí tímto odvarem, zředěným..