Máta peprná v bylinkové zahrádce



Pěstování máty peprné

Ani máta peprná by neměla chybět na naší bylinkové zahrádce. Nevyniká sice tolik krásou jako jiné bylinky, ale čaj z ní je výborný. Mátu pěstujeme na polostinném, vlhčím místě. V dobrých podmínkách se značně rozrůstá. Má silnou mentolovou vůni a příjemnou, chladivou chuť.

Použití máty

Nejrůznější přípravky z máty se používají proti rýmě, při chorobách cest dýchacích a při plynatosti. Jako koření se přidává k masům a do salátů.

Máta peprná v bylinkové zahrádce

Máta peprná v bylinkové zahrádce







  • Heřmánek římský (Chamaemelum nobile) Latinský název heřmánku římského sice v překladu znamená rmenec sličný, který ale nemá nic společného s rmenem polním, za který je občas sběrači zaměňován. Pěstování heřmánku římského Heřmánek římský je vytrvalá bylina s vystoupavou lodyhou 20 až 25 cm vysokou. Terčové květy jsou žluté, okvětní plátky bílé až lehce narůžovělé. Často se pěstují..
  • Koření v kuchyni – majoránka Majoránka je rostlina, která je v naší kuchyni dobře známa. Při vaření používáme zelenou nať (sušenou). Majoránku přidáváme k pokrmům z masa, zeleniny a do salátů. Cizí kuchyně často používají majoránkový ocet, který je aromatičtější než obyčejný. V této formě majoránku dáváme do omáček. Majoránkový ocet Majoránkový ocet vyrobíme tak, že do skleněné nádoby..
  • Pěstování yzopu (Hyssopus officinalis) Jak pěstovat yzop Yzop je víceletá rostlina s atraktivními modrými či fialovými květy. Na pěstování je nenáročná, místy i zplaňuje. Má ráda propustnou půdu, slunce a na podzim hluboký řez. Sběr yzopu Yzop se používá čerství, k sušení se sbírá nať – sbíráme ji od července do září. Použití v kuchyni S yzopem lze..
  • Koriandr (Coriandrum sativum) a jeho pěstování Pěstování koriandru Koriandr je jednoletá bylinka, která se vysévá nejčastěji do truhlíků od dubna do června. Rostliny lze i zakoupit. Potřebuje pravidelnou lehkou zálivku, tato bylinka nemá ráda velká vedra. Sběr koriandru Od června do srpna sklízíme průběžně mladé listy. Použití v kuchyni Koriandr se hodí do různých asijských jídel a..