Koření v kuchyni – kmín



Kmín má zvláštní vlastnosti, kvůli nimž se doporučuje jeho přidávání do jídel nebo konzumace ve formě odvaru.

Má léčivé účinky při chorobách žaludku, střev a jater. Je doporučován kojícím matkám. K vnějšímu použití se vtírá při revmatismu a jako čaj při zánětu pohrudnice.

Kmín obsahuje éterický olej, který mírní křeče a nadýmání, dráždí sliznici, oslabuje všechny záněty. Podporuje trávení a právě tato jeho vlastnost se využívala u těžko stravitelných jídel. Dává se do chleba, klobás, sýrů, salátů a kysaného zelí. Všechny zmíněné pokrmy jsou pak chutnější.

Koření v kuchyni – kmín

Koření v kuchyni – kmín

Pálenka z kmínu – kmínka

Z kmínu můžeme vyrobit také pálenku kmínku. Kmín rozmačkáme, zalijeme čistým lihem a jeden týden necháme louhovat v uzavřené láhvi. Potom přecedíme. Během této doby se éterický olej kmínu spojí a alkoholem.






  • Bazalka (Ocimum basilicum) Pěstování bazalky Bazalka se předpěstovává v teplém skleníku, proto je lepší si zakoupit již vypěstované sazenice. Ven je vysadíme po ledových mužích. Tato bylinka potřebuje hodně živin a vláhu. Sběr bazalky Průběžně sbíráme čerstvé listy. Sušená bazalka velmi rychle ztrácí aroma. Použití v kuchyni Tato jednička mezi kuchyňskými bylinkami ochutí saláty, masa,..
  • Petrželka (Petroselinum crispum) Pěstování petrželky Petrželka se pěstuje jako dvouletka. Na záhon ji vysejeme v dubnu, nejlépe do řádků. Vždy zvolíme nové stanoviště. Tato bylinka potřebuje hodně zalévat. Sběr petrželky Sklízíme postupně lístky. Dáváme pozor na středové srdíčko rostliny, abychom jej nepoškodili. Použití v kuchyni Bez petrželky se neobejdou vývary a další polévky, bramborová a..
  • Saturejka (Satureja hortensis) Pěstování saturejky V Česku se obvykle saturejka pěstuje jako jednoletá bylina. Potřebuje slunce, teplo a málo vlhkosti. Předpěstujeme si ji ze semen a v květnu vysazujeme na záhon. Jako vytrvalý polokeř se pěstuje saturejka horská. Sběr saturejky Sklízí se nať s lístky těsně před rozkvětem, obvykle v červnu. Použití v kuchyni Saturejka se dává do..
  • Bylinky, které odpuzují škůdce a choroby v zahradě Na naší zahradě můžeme pěstovat rostliny, které umějí škůdce a choroby odpuzovat, a proto se mohou stát našimi spolehlivými nenápadnými pomocníky. Řebčík císařský odpuzuje česnekovým zápachem svých cibulí hraboše. Česnek se má vysadit kdekoliv na zahradě mezi rostlinami, jimž hrozí padlí nebo rzi. Lichořeřišnice vysazujeme pod korunami ovocných stromů, kde..