Pěstování sasanek



Kdy sázíme sasanky?

Hlízky ušlechtilých kultivarů sasanek sázíme od března do června. Než je vysadíme, je třeba hlízky namočit na dvacet čtyři hodin do vlažné vody. Hloubka výsadby je přibližně 5 cm.

Naše původní druhy sasanek odolávají zimě velmi dobře. Horší je to s jejich exotickými sestřičkami. Ty pocházejí z oblastí teplejších a nejsou tedy zcela mrazuvzdorné. Na chráněných místech pod lehkým krytem však přezimují bez problémů. Kdo chce mít jistotu, před zimou je vyjme a na jaře opět vysadí.

Jakou půdu a stanoviště zvolit pro sasanky

Půda by měla být dobrá, humózní, snadno propustná, u citlivějších druhů raději s drenáží.

Stanoviště pro sasanky vybíráme chráněné, slunné až polostinné.

Pěstování sasanek

Pěstování sasanek

Sasanky pěstujeme na záhonech, na skalkách, pod keři a ve stinných partiích pod okrasnými stromy. Zvláště u našich sasanek a dalších drobných druhů využíváme skupinového efektu. Jednu nebo několik rostlinek snadno přehlédnete. Celá skupina zdobí plochu již na dálku.

Množení sasanek

Sasanky můžeme množit dělením větších hlízek během července nebo výsevem nažek brzy po dozrání. Podobně jako u ostatních hlíznatých a cibulovitých rostlin necháme nadzemní část zatáhnout, aby se nevyčerpávala podzemní část. Hlavně při řezu do vázy nebo sečení.






  • Jak pěstovat ocúny na zahradě Ocún je jedinou cibulovinou, která u nás kvete na podzim. Květy jsou fialové nebo růžové. Ve volné přírodě rostou na vlhkých loukách. Drobnokvěté odrůdy jsou podobné krokusům. Zahradní odrůdy ocúnů jsou nenáročné na pěstování. Snadno rostou a bohatě kvetou velkými nápadnými květy. Vyžadují dostatek světla. V případě suchého období je nutná zálivka...
  • Rozmnožování hvězdníku Množení hvězdníků semeny nebo dceřinými cibulkami Množení hvězdníků semeny je příliš složité. Snadněji je množíme dceřinými cibulkami starších rostlin. Nezískáme sice velké množství rostlin, ale při amatérském pěstování pro radost nám to bohatě stačí. Tyto malé cibulky pěstujeme bez období odpočinku dva až tři roky a potom postupujeme tak, jak..
  • Hvězdník není amarylis V posledních letech se u nás často pěstuje cibulová pokojová rostlina s úzkými řemenovitými listy a obrovskými květy. Obecně lidé říkají, že pěstují amarylis. Ve skutečnosti ale nejde o amarylis neboli zornici, ale o hvězdník. Jak vypadá pravá amarilis Pravá amarylis pochází z Jižní Afriky. Řemenovité listy vyrůstají současně s květním stvolem. Tím se..
  • Tygřice – Tigridia pavonia Pěstování tygřice Tygřice má velmi atraktivní, různě zbarvené květy – bílé, žluté, červené, růžové, atd. Původní druhy tygřice pocházejí ze Střední a Jižní Ameriky. V půdě vytváří tato květina vejcové hlízy, ze kterých vyrůstají zpravidla tři listy. Tygřice je vysoká cca 30 až 60 cm. Květy jsou ve svém středu nápadně..