Kana – exotická květina



Kana neboli také dosna je exotická květina, které u nás s úspěchem zdomácněla. Pochází ze subtropické Ameriky. U nás kana dorůstá do výšky 60 až 120 cm a má různé barevné varianty. Podle barvy listů je rozdělujeme na zelenolisté a červenolisté.

Jak pěstovat kanu?

Kana vyžaduje teplé, slunné stanoviště a bohatou propustnou půdu. Hlízy se předpěstovávají v pařeništích, jsou teplomilné. Na venkovní záhony se vysazují v červnu. Kanu pravidelně zaléváme a přihnojujeme. Odkvetlé květy odstraňujeme. Po prvním podzimním mrazu se hlízy vyjmou ze země, nať odřízneme a oklepeme hlínu. Necháme oschnout a pak uložíme do sklepa při teplotě do 10°C.

Jak se množí kana

Kanu množíme dělením hlíz na jaře. Z jedné rostliny můžeme získat 5 až 10 sazenic se dvěma a více puky. Můžeme množit také zimním výsevem semen při teplotě nad 20°C.

Kana neboli dosna

Kana neboli dosna







  • Velkokvěté chryzantémy Velkokvěté chryzantémy patří mezi nejkrásnější květiny používané ke květinovým vazbám. Jejich obliba vyplývá z barevné a tvarové rozmanitosti. Jaké stanoviště pro velkokvěté chryzantémy Dobré stanoviště pro pěstování chryzantém je základ úspěchu. Velkokvěté chryzantémy pro řez květů pěstujeme na samostatných záhonech, které nemusí být součástí okrasné zahrady. Stanoviště má být chráněno před..
  • Lewisia v rozmanitých barvách Pěstování lewisie Lewisia je skalnička s přízemní růžicí dužnatých listů a hlubokým hlavním kořenem. Lewisii můžeme vysadit do skalek, skalkových skleníků nebo skalničkových koryt. Jsou plně mrazuvzdorné a chladuvzdorné. Stálezelené druhy lewisie vyžadují polostín a humózní, vlhkou, dobře provzdušněnou, kyselou půdu. Lewisie během celého roku nesnášejí zálivku na list. Podobné články:..
  • Tipy pro pěstování tulipánů Původ tulipánů Tulipány mají svůj původ v Asii, odkud se rozšířily až k nám. Jméno tulipán vzniklo z místního jména taliban, což česky znamená turban. Tulipány patří mezi cibulnaté květiny. Jsou na našich zahradách hojně rozšířené. Podle tvaru květu a doby kvetení je rozdělujeme na zahradní a botanické tulipány. Botanické tulipány zůstávají na..
  • Montbrécie – Crocosmia Monbrécie – květiny léta Montbrécie se pěstuje podobně jako jiné hlíznaté květiny – mečíky. Mají výrazné červené, oranžové nebo žluté květy, které rozkvétají po celé léto. Jsou uspořádány do úzkých hroznovitých klasů po třiceti i více kusech. Tvoří husté trsy přímých, mečovitých listů. Celková výška montbrécie je 60 až 100..