Venkovní ibišky



Ibišek syrský

Nejčastěji u nás pěstovaným ibiškem je ibišek syrský (Hibiscus syriacus), který dokáže dobře odolat našim podmínkám. Dorůstá do výšky až 3 m, jedná se o opadavý keř. Kvete od začátku srpna do září. Venkovní ibišky rostou pomalu.

Vysazujeme je na slunné stanoviště a do živné, propustné půdy. Stanoviště by mělo být teplé a chráněné. Vysazujeme jej brzy na jaře, když ještě nemá listy. Hodí se jako solitérní keř nebo do skupiny s jinými keři jako volně rostoucí živý plot.

Choroby a škůdci ibišků

Ibišky netrpí žádnými chorobami.

Ze škůdců si na ibišku rády pochutnají mšice a molice.

Ibišek syrský - venkovní ibišek

Ibišek syrský – venkovní ibišek







  • Živý plot ze zimostrázu vždyzeleného (Buxus sempervirens) Pro nové výsadby zimostrázu vždyzeleného musí být půda dobře připravena, aby se mohly sazenice rovnoměrně vyvíjet. Půda musí být především bohatě zásobena dobře vyzrálým chlévským hnojem nebo kompostem. Mladé sazenice zimostrázu umístíme podél napjatého motouzu tak hluboko do země, aby z nich bylo nad zemí vidět jen 6 až 8 cm...
  • Pěstování černého bezu Černý bez od nepaměti patřil do okolí venkovských zahrad. Je to keř z čeledi pižmovkovitých, který dorůstá do výšky 2 až 8 metrů. Dá se velmi dobře tvarovat, každoročně má dlouhé přírůstky. Vyniká charakteristickou vůní. Tato nenáročná dřevina je rozšířená po celé Evropě, Severní Americe, Asii nebo také severní Africe. Bez..
  • Antraknóza – nemoc ovocných dřevin Antraknóza způsobuje předčasný opad listů rybízu a angreštu. Na vině je houba pakustřebka rybízová. Infekce se nejdříve projevuje drobnými 1 až 2 mm velkými žlutozelenými skvrnkami, které se později zvětšují a hnědnou, listy žloutnou. Jako ochrana proti této chorobě se doporučuje likvidace napadených listů a pěstování odolnějších odrůd. Podobné články:..
  • Okrasné dřeviny na podzim – barevné listy Žluté listy na podzim Mezi dřeviny, kterým se před opadem listy vybarvují výrazně dožluta, patří zejména břízy, lípy, javory, modříny, dřezovce. Estetický účinek poskytuje jak pohled do jejich koruny prozářené sluncem, tak na zelený, krátce sestřižený trávník s listím opadlým pod korunou stromů. Oranžové a červené listy na podzim Oranžově,..