Vánoční hvězda – atraktivní dekorace do bytu



Vánoční hvězda neboli Poinsettia má atraktivní květy v barvě červené, růžové nebo bílé. Jsou to ve skutečnosti vybarvené listy květenství. Vydrží barevné dva až šest měsíců. Co je potřeba udělat, abychom se mohli těšit z jejich krásy co nejdéle?

Na co si dát pozor při nákupu vánoční hvězdy?

Zkontrolujeme, zda žlutozelené květy mezi barevnými listy na vrcholku právě raší. Vánoční hvězda je citlivá na chlad, proto musí být pečlivě zabalená, než ji odneseme domů. Hvězda, kterou si zakoupíme ve stánku, nám zpravidla dlouho nevydrží. Během přepravy domů nesmíme rostlinu poškodit, protože šťáva vytékající z rostliny by mohla zanechat na listech nehezké skvrny.

Vánoční hvězda

Vánoční hvězda

Jak se starat o vánoční hvězdu?

Vánoční hvězdě se skvěle daří ve vytápěných pokojích. Prospívá jí dobře osvětlené a teplé místo s teplotou kolem 20 °C. Jen mírně jí dopřejeme přímé sluneční paprsky a dbáme na to, aby nebyla vystavena průvanu. Kořeny zachováváme vždy mírně vlhké, rostlinu však nikdy nepřeléváme! V období, kdy kvete, nemusíme přihnojovat. Jestliže vánoční hvězdě dopřejeme tyto základní podmínky, potěší nás její květy ještě na Velikonoce.






  • Úplné prokořenění květináče Kořeny stromku nebo keře po čase zcela vyplní květináč nebo jinou nádobu. Úplné prokořenění se projeví malým růstem, a to i při dostatečném hnojení v létě, dále rychlým vysycháním substrátu a prorůstáním kořenů drenážními otvory. Jestliže po vyjmutí rostliny z nádoby zjistíme, že kořenový bal tvoří hustá spleť kořenů a substrát je..
  • Jak pěstovat brambořík Český název pro brambořík zcela přesně vystihuje, jak vypadá hlíza. Některé druhy bramboříků mají kořeny jen na vrchu hlízy, jiné po celém povrchu, na spodu rostliny. Právě toto uspořádání kořenů u bramboříků je důležitým rozlišovacím znamením. Doma pěstovaný brambořík má rád teplotu kolem 15 °C a snáší rozptýlené světlo. Odkvétající..
  • Zalévání květin Pravidla pro zalévání květin Při pěstování rostlin v nádobách je velice důležitá zálivka. Rostliny nelze zalévat stále stejně často, správná doba pro zálivku závisí na povětrnostních podmínkách, ročním období, teplotě, rozměru a typu nádoby. Dále pak je důležité složení substrátu a podmínky stanoviště, na kterém je nádoba umístěná. Voda z vodovodu vyhovuje..
  • Pokojové květiny s modrými květy Většina pokojových květin s modrými květy nerozkvétá jasně modrou barvou, ale spíše do fialova. Nejvíce modrá barva vynikne v protisvětle na parapetu před oknem, kde se barvy rozjasní. Modré květy také více zdůrazníme použitím kontrastního květináče v bílé nebo žluté barvě. Zvonky – nevadí jim tvrdá vodu při zalévání. Zvonek..