Zahrady a zdraví – terapeutické zahrady pro redukci stresu a podporu duševního zdraví



Zahrada může být nejen místem krásy a zábavy, ale také místem, kde najdeme klid a odpočinek pro naši duši. Terapeutické zahrady jsou navrženy tak, aby podpořily duševní zdraví a redukovaly stres. Tyto zahrady mohou být velmi účinným prostředkem pro zlepšení celkové pohody a kvality života.

Jaké prvky použít v terapeutické zahradě

Terapeutické zahrady mají speciální prvky, které pomáhají redukovat stres a podporovat relaxaci. Mezi tyto prvky patří například vodní prvky, jako jsou fontány, rybníky nebo vodopády. Tyto prvky mají pozitivní vliv na naše zdraví a pohodu a pomáhají nám relaxovat a uvolnit se.

Dalším prvky jsou zelené plochy a rostliny. Zelená barva je spojována s klidem a harmonií, a má pozitivní vliv na naši náladu. Rostliny mohou také pomoci snížit hladinu stresu a zlepšit naši koncentraci.

Terapeutická zahrada

Terapeutická zahrada

Terapeutické zahrady mohou mít také prvky, které podporují aktivitu a pohyb, jako jsou stezky, labyrinty nebo houpačky. Tyto prvky pomáhají uvolnit napětí a zlepšit naši pohybovou aktivitu, což může mít pozitivní vliv na celkovou pohodu.

Další využití

Terapeutické zahrady jsou navrženy tak, aby pomohly lidem s různými zdravotními potížemi. Tyto zahrady mohou být například vytvořeny pro lidi s Alzheimerovou chorobou, autismem nebo depresemi. Tyto zahrady mají speciální prvky, které pomáhají lidem s těmito onemocněními zlepšit své zdraví a pohodu.






  • Sázení a zálivka bonsají Postup sázení bonsají Na dno bonsajové misky dáme nejprve na odtokové otvory hustou síťku, anebo větší kámen, pak nasypeme asi 1 cm vysokou drenážní vrstvu hrubšího písku jako drenáž, dáme slabší vrstvu navlhčeného substrátu, na něj umístíme stromek a kořeny pečlivě rozprostřeme. Jednou rukou stromek přidržíme a druhou zasypáváme kořeny..
  • Čemeřice v zimní zahradě Sníh na zahradě Sníh je pro většinu rostlin velice prospěšný, protože chrání rostliny před mrazem. Rostliny jsou pod sněhem jako pod teplou peřinou. Pěstování čemeřice Pod sněhem kvete čemeřice černá, lidově zvaná „vánoční růže“. Kvete bílými květy, listy jsou vykrajované. Většinou má plno poupat. Některé druhy čemeřice jsou stálezelené a..
  • Okrasné ibišky Ibišek má nadýchaný květ na dlouhé stopce. Kvete jen jeden den. Květ ibišku může být jednoduchý nebo plný, bílý, žlutý, oranžový, růžový, červený nebo fialový. Jak pěstovat ibišek Ibišky mají rády hodně světla a v létě vyžadují pravidelnou zálivku a přihnojování. Starší rostliny se přesazují a seřezávají časně zjara. Ibišek kvete..
  • Tipy pro pěstování tulipánů Původ tulipánů Tulipány mají svůj původ v Asii, odkud se rozšířily až k nám. Jméno tulipán vzniklo z místního jména taliban, což česky znamená turban. Tulipány patří mezi cibulnaté květiny. Jsou na našich zahradách hojně rozšířené. Podle tvaru květu a doby kvetení je rozdělujeme na zahradní a botanické tulipány. Botanické tulipány zůstávají na..