Nové trendy v dekoraci zahrad – světelné instalace, sochy, atd.



V posledních letech se dekorace zahrad stala nejen prostředkem zdůrazňujícím krásu přírody, ale také kreativním výrazem osobnosti a stylu majitelů. Nové trendy v dekoraci zahrad přinášejí inovativní prvky, které transformují prostor do magického a ohromujícího místa.

Světla v zahradě

Jednou z nejpopulárnějších nových trendů v dekoraci zahrad jsou světelné instalace. Světelné prvky, jako jsou LED pásky, solární lampy a dekorativní svítidla, mohou být umístěny po celé zahradě, vytvářejíce zářivou a příjemnou atmosféru. Světelné instalace lze použít k podsvícení cest, zvýraznění stromů a ke zvýšení bezpečnosti ve večerních hodinách. Světlo přidává do zahrady další rozměr a umožňuje využít prostor i večer a v noci.

Světla v zahradě

Světla v zahradě

Sochy a umělecká díla

Dalším trendy prvkem jsou sochy a umělecká díla, která se stávají středobodem zahrady. Sochy mohou být vyrobeny z různých materiálů, jako je kámen, kov nebo keramika, a přinášejí do zahrady jedinečný a umělecký vjem. Můžete si vybrat abstraktní sochy, figurální díla nebo dekorativní objekty, které vyjadřují vaši osobnost a styl. Sochy vytvářejí zajímavé body zájmu a dodávají zahradě charakter a originalitu.

Dřevěné a kamenné prvky v zahradě

Další trendy v dekoraci zahrad zahrnují využití přírodních materiálů, jako je dřevo a kámen, pro vytvoření organických prvků. Dřevěné terasy, pergoly nebo kamenné cesty přidávají do zahrady přírodní kouzlo a harmonii. Tyto prvky spojují přírodu s moderním designem a vytvářejí prostor, který je zároveň estetický a funkční.

Vertikální zahrady – zelené stěny

Dalším stále populárnějším trendem jsou vertikální zahrady. Vertikální zahrady umožňují využít vertikální prostor a přidat zeleň do omezených prostorů. Můžete vytvořit zelenou stěnu s pomocí rostlin, květin a šplhavých rostlin. Vertikální zahrady jsou nejen krásné, ale také přispívají k čistšímu vzduchu a zlepšení životního prostředí.






  • Skalka vynahradí horskou přírodu Skalku lze začlenit nejen do velké zahrady, ale také do malé. Případně je možnost vybudovat miniskalku v korytu. Zakládání skalky v přírodním stylu Při zakládání skalky v přírodním stylu využijeme svažitý terén, do kterého přirozeně zabudujeme stupně. Pokud nemáme svažitý terén, musíme si vypomoci zídkou z kamenů nebo kamenným valem. Suchá zídka Suché zídky..
  • Všelicha iberkolistá – Brachycome iberidigolia Všelicha iberkolistá je středně rychle rostoucí trstnatá letnička původem z Austrálie. Velikostí a tvarem svých květů připomíná heřmánek. Všelicha je vhodná do trvalkových záhonů nebo na obruby. Můžeme ji vysadit také do balkonových truhlíků. Všelicha dorůstá do výšky 30 cm. Kvete od poloviny června až do podzimu. Květy jsou nejčastěji modré,..
  • Léto na zahradě – srpen Okrasná zahrada v srpnu V srpnu sestřihujeme živé ploty z jehličnatých a stále zelených dřevin, jako je buxus. V okrasné zahradě můžeme začít přesazovat pivoňky. Dbáme na to, abychom jejich hlízy zbytečně neporanili. Pivoňky jsou velmi citlivé na hloubku sázení, která musí být stejná jako na původním stanovišti. Pokud je zasadíme hlouběji, nekvetou..
  • Čilimník nachový – Cytisus purpureus Pěstování čilimníku nachového Čilimník nachový je keř s převislými větvemi, vysoký cca 0,4 až 0,6 metrů. Kvete v květnu a červnu množstvím nachově červených květů. V malých zahrádkách se uplatní jako solitéra. Ve větších zahradách vysazujeme čilimník ve skupinách se zakrslými dřevinami a vyššími trvalkami. Hodí se i do velkých skalek. U čilimníku..