Rady a tipy pro pěstování mečíků



Jak správně pěstovat mečíky?

  • Mečíky trpí některými stejnými houbovými chorobami jako brambory, okurky a fazole, nepěstujeme je na záhonech po těchto plodinách.

  • V místech s většími srážkami je vhodné hlízy podsypat 2 až 3 dm vysokou vrstvou písku.
  • Rostlina napadené houbovými a virovými chorobami je nutno odstranit a spálit. Poškozené rostliny poznáme podle bělavých proužků na listech a skvrnách na květech.
  • Největším škůdcem gladiol jsou třásněnky, je vhodné použít postřik již před kvetením.

Mečíky, pěstování mečíků

Mečíky, pěstování mečíků







  • Hniloba u révy vinné Octová hniloba Octová hniloba se během zrání hroznů vinné révy objevuje téměř u všech révových keřů. Ať už jsou pěstovány ve velkém nebo v malém na našich zahradách. Přímá ochrana před touto hnilobou neexistuje. Původcem octové hniloby jsou mikroorganismy, které se přirozeně vyskytují na hroznech. Jak poznáme napadení touto chorobou? U..
  • Chemická ochrana rostlin Kdy používáme chemii v zahradě Chemickou ochranu používáme s rozvahou a pouze tehdy, když selhaly preventivní, mechanické i biologické způsoby ochrany a není možné udržet škůdce a choroby v únosných mezích, zvláště při přemnožení. Úspěch chemických postřiků Pro úspěch chemické ochrany musíme nejdříve správně určit škůdce nebo chorobu. Pak vybereme vhodný chemický..
  • Jak rozdělujeme zahradní postřiky Zahradní postřiky rozdělujeme podle toho, k jakému účelu mají sloužit. Souhrnně jsou postřiky nazývány jako pesticidy. Rozdělení zahradních postřiků: Herbicidy – určené k hubení plevelů Fungicidy – postřiky určené k ochraně před houbovými chorobami Insekticidy – postřik proti hmyzu Rodenticidy – jsou určené k hubení hlodavců Molluskocidy – určené k hubení slimáků Akarycidy – jsou..
  • Květopas jabloňový – škůdce Škůdce květopas jabloňový Květopas jabloňový je dalším nepříjemný nájemník našich zahrad. Začíná se objevovat v době květu jabloní. Že květopas na jabloních bydlí, poznáme tak, že se některá poupata nerozvinou, zůstanou uzavřená a získají rezavě hnědou barvu. Larvy se kuklí uprostřed těchto zaschlých květů, teprve potom z nich vylétnou dospělí..