Ostálka – Zinnia



Ostálka neboli Cínie je vděčnou letničkou, která zdobí záhony na zahradách. Její pestrobarevné květy mají spoustu tvarů – přes minikvěty až po obří koule.

Pěstování ostálky

Ostálka dorůstá do výšky 30 až 100 cm. Květy jsou různobarevné – bílé, oranžové, žluté, červené, růžové nebo fialové. Květy jsou jednoduché nebo plné.

Semínka ostálky vyséváme do pařeniště na začátku dubna. Na záhon mladé rostlinky vysazujeme v půlce května, kdy již nehrozí mrazíky. Odkvetlé květy odstraňujeme, čímž prodloužíme dobu kvetení.

Ostálka, pěstování

Ostálka, pěstování







  • Přesazování, dělení a množení kosatců Nejvhodnější dobou pro přesazování a dělení kosatců jsou letní měsíce od poloviny července do poloviny srpna. Protože kosatce na jednom stanovišti pěstujeme 3 až 4 roky, je přesazení nezbytností. Z estetického hlediska starší kosatce ve středu ztrácejí oddenky, výhony zde nevyrůstají a květiny vypadají nevzhledně. Proto je nutné je přesadit a..
  • Pěstování kaktusů Kaktusy Kaktusy jsou velice zajímavé rostliny, jejichž životní podmínky lze při troše šikovnosti snadno napodobit v každé domácnosti. Svému pěstiteli se pak odmění roztodivnými květy a tvary. Pro pokojové pěstování mají kaktusy tři základní požadavky: světlo, vodu a správnou teplotu. Světlo Kaktusy by měly být umístěny na nejsvětlejším místě v bytě –..
  • Růže – řez, hnojení, zalévání, přezimování Kdy řežeme růže Základní řez růží se provádí na jaře, ještě než růže začnou rašit. V létě se jen odstřihují odkvetlé části opakovaně kvetoucích růží, což podporuje druhé kvetení. Pouze u sadových a botanických růží provádíme průklest jednou za dva až tři roky. Existují rozdíly v řezu velkokvětých a mnohokvětých růží a..
  • Letnička laskavec Pěstování laskavce Laskavce mají rády teplé a slunné stanoviště. Na záhony je vysazujeme ve druhé polovině květny, kdy již nehrozí ranní mrazíky. Půda by měla být lehká, humózní, vápenatá. Laskavce kvetou od konce června až do října. Laskavec je vhodný také k řezu do vázy nebo k sušení do květinových vazeb. Laskavec ocasatý..