Pěstujeme štěrbák



Štěrbák širokolistý je listová zelenina podobná listovému salátu. Má tužší listy, které jsou mírně nahořklé. Listy tvoří velké ploché růžice a obsahují inzulín.

Jak vysadit štěrbák

Semena štěrbáku vyséváme přímo na záhon na začátku července ve špetkách do sponu 30×30 cm, po vzejití rostliny vyjednotíme. Štěrbák vyžaduje přiměřenou zálivku. V případě sucha vybíhá do květu. Ke zmírnění hořkosti a tuhosti listů se doporučuje 2 až 3 týdny před sklizní růžice svázat motouzem, aby se vybělily. Před sklizní již nezaléváme, aby nedošlo k uhnívání.

Štěrbák snese mrazy až -4°C. V chladném a temném sklepě vydrží štěrbák vyrytý i s kořeny a založený v písku až do ledna.

Štěrbák, pěstování

Štěrbák, pěstování







  • Jak připravit zahradní půdu na jaře S příchodem jara se zahrada probouzí k novému životu, a správná příprava půdy hraje klíčovou roli v úspěšném pěstování zeleniny. Přestože se na první pohled může zdát, že půdu stačí jen obdělat a začít s výsadbou, důkladná a strategická příprava vám může zajistit bohatou a zdravou úrodu. Důležité kroky pro..
  • Jak pěstovat zeleninu na balkóně Pokud se chcete zapojit do pěstování zeleniny, ale nemáte k dispozici velkou zahradu, balkón může být ideální alternativou. Pěstování zeleniny na balkóně je snadné a zábavné, a zároveň může významně přispět k vaší vlastní udržitelnosti a zdravému životnímu stylu. V tomto článku vám přinášíme tipy pro začátečníky, jak úspěšně pěstovat..
  • Kam postavit skleník? Jak orientovat skleník na zahradě Orientace osy skleníku v našich zeměpisných podmínkách je ideální východ – západ. Odborníci uvádějí, že rovná stěna takto odráží část slunečních paprsků zpět do prostoru. Sklon skleníku by měl být asi 30 stupňů, základ má být tedy oproti sedlu širší asi o 60 cm. Umístění skleníku..
  • Zelí dodá sílu Vitamíny v zelí Zelí obsahuje množství vitaminu C, železa a minerálních látek. Nejvíce vitaminu C je v čerstvých hlávkách, zatímco v kysaném zelí jej zbývá přibližně jen polovina. Navíc zelí nemá skoro žádné kalorie. Po zelném salátu se tedy nedá ztloustnout, dokáže také upravit hladinu cholesterolu v krvi. To je především díky hořčinám,..