Pěstování listové zeleniny



Listová zelenina je nedílnou součástí zdravé stravy. Má velkou dietetickou hodnotu, protože listy obsahují vitamíny C a B, karoten a podporují chuť k jídlu.

K nejsnadněji pěstované listové zelenině patří hlávkový salát, ledový salát nebo listový salát. Dále pak štěrbák, pekingské zelí, čekanka hlávková, kozlíček polní, špenát zelný, mangold nebo lebeda zahradní.

Sazenice salátu

Sazenice salátu







  • Sklízení a skladování mrkve Co potřebuje mrkev Mrkev sklízíme co možná nejpozději, protože až do pozdního podzimu stále dorůstá a snese i slabé mrazíky. Ze země ji vyrýváme pomocí rýče. Uskladnění mrkve Než mrkve uložíme do sklepa, odřežeme nať. Před uložením necháme kořeny několik dnů oschnout na volném místě chráněném před vlhkem. Mrkev ukládáme..
  • Léto na zahradě – červenec Začínáme sušit rozkvetlé květiny do zimních vazeb. Květy sušíme zavěšené stonky nahoru ve stínu a mírném průvanu. Mezi vhodné květiny na sušení patří: okrasné bodláky, slaměnky, šatery. Ovoce a zelenina v červenci V červenci začínáme sklízet drobné ovoce a peckoviny. Dbáme na to, abychom při sklizni stromy a keře nepoškodili. Rybíz..
  • Pěstování v pařeništi Co pěstovat v pařeništi Pařeniště je levná alternativa k fóliovníku a skleníku. Je vhodné zejména k předpěstování sadby. Pařeniště umisťujeme poblíž domu na jižní stranu, která je chráněna před větry. Vyšší strana rámu by měla směřovat k severu. Základem pařeniště je dobrá kompostová půda. Při slunečném počasí je nutné větrání a stínění. Podobné..
  • Prevence proti škůdcům a chorobám na zahradě Největší prevencí na zahradě proti škůdcům a chorobám je především pravidelné pletí a likvidace zahradního odpadu. Likvidujeme otrhané nebo spadané listy a plevele. Ložisky pro vznik a šíření chorob jsou staré květináče. Také pravidelné zalévání a přihnojování je prevencí proti škůdcům a chorobám. V zahradě podporujeme přirozené predátory, jakými jsou např...