Rez hrušňová – nemoci ovocných dřevin



Rez hrušňová se projevuje oranžově červenými skvrnami na listech hrušní. Tato chorob je podmíněna blízkostí druhého hostitele, kterým je jalovec čínský nebo jalovec klášterský.

Silnější rozšířené této rzi má na svědomí vlhké počasí. Napadené listy je nejlepší spálit. Pro omezení infekce je vhodné uvedené jalovce nepěstovat do vzdálenosti 150 až 200 metrů od hrušní.

Rez hrušňová, nemoc stromů

Rez hrušňová, nemoc stromů







  • Chřestovníček – škůdce lilií a růží Chřestovníček liliový Chřestovníček liliový, nápadně červený brouk, napadá nejen lilie, ale třeba i růže. Dospělci i larvy se živí rostlinami a jedinou biologickou ochranou je mechanické sbírání. To bude u růží asi trochu komplikované. Příznaky poškození rostlin chřestovníčkem Chřestovníček liliový ničí především listy. Vykusuje do nich půlkruhové výkusy. Listy pak..
  • Sucho a sluneční úžeh Co je to sluneční úžeh (úpal)? Sluneční úžeh se projevuje v létě v období sucha a velkého slunečního svitu na ovoci, zelenině, révě vinné, ale i na okrasných rostlinách. Zasažené květy a listy jsou na okrajích seschlé (spálené). U plodů se projevuje zhnědnutím dužiny na povrchu, zejména u tmavších plodů, např. u..
  • Choroby a škůdci pokojových rostlin a květin – 3 Smutnice v kořenech Příznaky: poletují-li kolem pokojových rostlin malé černé mušky, je to signálem, že rostlina může být napadena škůdci. Mušky jsou neškodné, kladou ale na zeminu vajíčka a z nich vylíhlé larvičky s černou hlavičkou mohou někdy škodit na mladých koříncích, i když se převážně sytí organickými látkami ze substrátu. Co dělat:..
  • Mechanická ochrana rostlin před chorobami a škůdci Mechanická ochrana rostlin před chorobami a škůdci spočívá v odstraňování suchých, poškozených nebo nemocných, zvláště virovými chorobami napadených ovocných dřevin. Z korun stromů odstraňujeme housenčí zámotky a hnízda a také mumifikované plody, které jsou zdrojem zárodků moniliové hniloby pro příští období. Pravidelně sbíráme padané ovoce. Nahnilé ovoce dáváme do asanační jámy, použitelné..