Tvary ovocných dřevin



Při nákupu ovocných dřevin se většinou setkáme s roubovanými druhy na podnoži. Podnož je spodní část kmene pod naroubováním (většinou ztluštělé místo, ze kterého vyrůstají nové výhony).

Podle budoucí výšky ovocných dřevin v dospělosti, je dělíme na:

Zákrsek – výška 60 až 90 cm

Čtvrtkmen – výška 100 až 120 cm

Polokmen – výška 120 až 160 cm

Vysokokmen – výška 180 až 220 cm

Jak vytvořit korunku u stromu

Terminál je vrchol každého stromu, tedy větev, která se jeví jako prodloužení kmene. Pokud terminál zkrátíme, vytváříme tak korunku. Korunku vytváříme u ovocných stromů. U jehličnanů je to naopak nežádoucí.

Ovocné dřeviny

Ovocné dřeviny







  • Pěstování šeříků Šeříky jsou opadavé keře kvetoucí začátkem května. Jsou to světlomilné dřeviny, které dobře snáší sušší období i větší mrazy. Šeříky můžeme pěstovat jako solitéry nebo z nich vytvářet volně rostoucí živé ploty. Šeříky mají velké množství kultivarů, k nejznámějším patří: Šeřík obecný (Syringa vulgaris) K nejznámějším patří šeřík obecný (Syringa vulgaris), který dorůstá..
  • Zahrada pro ptáky Keře na zahradě pro ptáky Je spousta keřů, které jsou nejen dekorativní během roku, ale v zimě nabídnou také potravu ptákům. Při plánování zahrady si vypíšeme všechny rostliny a jejich vlastnosti – šířku, výšky, dobu kvetení, barvu květů, plody. Takto můžeme sestavit skupiny keřů podle výšky, barevnosti nebo plodů. Ptáci zůstávají..
  • Mandloň nízká – Amygdalus nana Pěstování mandloně Mandloň nízká je keř vysoký cca 1 metr s tenkými větvičkami, které jsou v dubnu bohatě obaleny růžově červenými květy. Pro svůj nízký vzrůst se hodí i do malých zahrádek a velkých skalek. Při výběru stanoviště přihlížíme k tomu, že keř se postupně rozrůstá do šířky, protože vytváří četné výhony z kořenových..
  • Jak pěstovat mochnu Mochna – Potentilla – patří mezi trvalky a opadavé keře, je oblíbená pro květenství malých miskovitých květů. V případě příznivého počasí otevře svoje květy už v druhé polovině dubna. Vysoké druhy mochny se hodí do záhonových lemů. Zakrslým druhům se bude skvěle dařit ve skalkách. Umístění mochny Mochna je plně mrazuvzdorná, svědčí..