Jarní koberce z cibulnatých rostlin



Malé jarní cibuloviny patří mezi první posly jara. Nejprve se objevují bílé květy, pak žluté a později modré a fialové.

Malým cibulovinám sluší pěstování pohromadě v pestré směsi, drobnější druhy se používají jako záhonové lemy nebo jsou vysazovány společně s jarními trvalkami. Hodí se především do přírodních partií zahrad.

Jak pěstovat jarní cibuloviny

Na podzim spadané listí necháme ležet na zemi – bude totiž výborným mulčem těmto drobným rostlinkám. Porosty cibulovin se budou kobercovitě rozrůstat, jestliže je necháme v klidu a nebudeme do půdy delší čas zasahovat. V chudých půdách je možné na podzim nebo na jaře při rašení rozhodit kompost nebo slabě přihnojit plným hnojivem.

Bledule jarní

Bledule jarní

Časně kvetoucí cibuloviny po čase zatahují. Tam, kde jsou jarní cibuloviny nežádoucí nebo neodpovídají našim záměrům, můžeme je po odkvětu ihned přesadit – pokud jsou ještě viditelné a nezatáhly. Vyplatí se vyrýt najednou celý trs a ten přesadit, ale také můžeme oddělit jednotlivé cibule nebo hlízy. Šafrány je nutné po několika letech vysadit znovu.






  • Květina kala – pěstování a péče Kala dříve nesměla chybět snad v žádné svatební kytici. Kala se také pěstovala jako pokojová květina. Označení kala je vžité české jméno této rostliny. Správný název je Zantedeschia. Kala je cibulnatá rostlina, která nesnáší mráz, a proto nemůže přes zimu zůstat venku. Jak pěstovat kalu Pěstování kaly není obtížné. Rostlinám musíme..
  • Pěstování sasanek Kdy sázíme sasanky? Hlízky ušlechtilých kultivarů sasanek sázíme od března do června. Než je vysadíme, je třeba hlízky namočit na dvacet čtyři hodin do vlažné vody. Hloubka výsadby je přibližně 5 cm. Naše původní druhy sasanek odolávají zimě velmi dobře. Horší je to s jejich exotickými sestřičkami. Ty pocházejí z oblastí teplejších..
  • Jak nachystat begónie před sázením V březnu nebo na začátku dubna necháme na rašelině hlízy begónií narašit. Má-li hlíza více pupenů, můžeme ji rozdělit podle počtu oček na více řízků. Jednotlivé řízky po zaschnutí řezné rány, kterou můžeme také zasypat dřevěným uhlím, rozesadíme do jednotlivých květináčů. Hlízu begónie s vyrašeným pupenem položíme do květináče na směs zeminu..
  • Tygřice – Tigridia pavonia Pěstování tygřice Tygřice má velmi atraktivní, různě zbarvené květy – bílé, žluté, červené, růžové, atd. Původní druhy tygřice pocházejí ze Střední a Jižní Ameriky. V půdě vytváří tato květina vejcové hlízy, ze kterých vyrůstají zpravidla tři listy. Tygřice je vysoká cca 30 až 60 cm. Květy jsou ve svém středu nápadně..