Blatouchy na zahradách



Blatouchy jsou rostliny pěstované na vlhčích místech, kvetou od dubna do června žlutými kvítky, které jsou velké asi 4 cm. Blatouchy jsou jedovaté.

V teplých oblastech blatouchy zatahují na léto listy, v chladnějších vydrží olistěné až do podzimu. Daří se jim u potoků nebo jezírek, případně v mělké vodě u břehů. Mají rády slunce i polostín, nesnášejí horko.

Blatouch

Blatouch

Množení blatouchů

Blatouchy se množí dělením trsů nebo vyséváním semen.






  • Přesazování, dělení a množení kosatců Nejvhodnější dobou pro přesazování a dělení kosatců jsou letní měsíce od poloviny července do poloviny srpna. Protože kosatce na jednom stanovišti pěstujeme 3 až 4 roky, je přesazení nezbytností. Z estetického hlediska starší kosatce ve středu ztrácejí oddenky, výhony zde nevyrůstají a květiny vypadají nevzhledně. Proto je nutné je přesadit a..
  • Ošetřování popínavých růží Jak se starat o popínavé růže? Během vegetace popínavé růže podle potřeby zavlažujeme, přihnojujeme a chráníme proti chorobám a škůdcům. Při jarním řezu odstraňujeme ve starších keřích výhony starší než 4 roky, u ponechaných výhonů odstřihneme jejich namrzlé a zaschlé konce a zakrátíme jejich příliš dlouhý obrost. Silné jednoleté výhony..
  • Čechrava Arendsova (Astilbe x arendsii) Pěstování čechravy Čechrava Arendsova je 30 až 100 cm vysoká trvalka vhodná do polostinných míst v zahradě. Podle kultivarů kvete od konce června do července až srpna bohatými latami drobných kvítků v barvě bílé, růžové, červené nebo fialově nachové. Čechrava je dekorativní i svými jemně členitými listy. Vyhovuje jí přiměřeně vlhká humózní..
  • Tipy pro pěstování tulipánů Původ tulipánů Tulipány mají svůj původ v Asii, odkud se rozšířily až k nám. Jméno tulipán vzniklo z místního jména taliban, což česky znamená turban. Tulipány patří mezi cibulnaté květiny. Jsou na našich zahradách hojně rozšířené. Podle tvaru květu a doby kvetení je rozdělujeme na zahradní a botanické tulipány. Botanické tulipány zůstávají na..