Červci – škůdci stromů



Jak škodí červci

Červci škodí na větvích stromů. Dospělí jedinci žijí na jednom místě stonku a jsou chráněni tvrdou schránkou. Sají šťávu a tím oslabují rostliny. Listy pak žloutnou.

Někteří červci, jako např. štítenka ústřicová, štítenka čárkovitá) škodí na různých dřevinách, jiní jsou výhradně na určité dřevině – např. na buku, tisu nebo na vrbě.

Jak se zbavit červců

Červce odstraníme hadříkem namočeným v mýdlové vodě, pokud je jich na rostlině méně. U většího napadení je nutný chemický postřik v květnu.

Červci

Červci

 






  • Puklice na oleandru Puklice na oleandru vypadají jako malé bílé a hnědé puchýřky na listech, které je možné mechanicky odstranit. Existuje několik druhů puklic nebo také štítenek. Jak se zbavit puklic Puklice odstraníme potíráním napadených listů oleandru lihem, který rozpustí tvrdý povrch tohoto hmyzu. Pokud je oleandr silně napadený a puklice se vyskytují..
  • Jak poznáme nedostatek živin u rostlin Nedostatek živin Hlavním příznakem nedostatku živin u rostlin je nenormální změna barvy listů. Pro odstranění tohoto problému se doporučuje listová výživa. Na listy postřikujeme vhodné hnojivo. Jestli se objeví příznaky výrazného nedostatku železa (žluté listy), pomáhá zálivka rostlin roztokem přípravku Chlorofen. Na jaře přihnojujeme vícesložkovým hnojivem s obsahem stopových prvků. Podobné..
  • Rez vejmutovková – nemoci ovocných dřevin Rez vejmutovková se objevuje na spodní stran listů černého rybízu. Tato choroba se projevuje drobnými hnědými výtrusy. Druhým hostitelem této choroby jsou borovice vejmutovky a limba, na jejichž větvích nebo kmenech se tvoří žlutavé výtrusnice. Napadené listy rybízu, které předčasně opadávají, je třeba co nejdříve shrabat a spálit. Jako prevence..
  • Americké padlí angreštové – nemoci ovocných dřevin Americké padlí angreštové se nejvíce vyskytuje při vyšší vzdušné vlhkosti a vyšších teplotách. Na vrcholcích letorostů, na řapících listů a na plodech se vytvoří zprvu bělavé, později šedohnědé houbové povlaky. Růst výhonů se zastaví a plody jsou znehodnoceny. Proti této chorobě je vhodný včasný chemický postřik. Účinná prevence proti americkému..