Chemická ochrana rostlin



Kdy používáme chemii v zahradě

Chemickou ochranu používáme s rozvahou a pouze tehdy, když selhaly preventivní, mechanické i biologické způsoby ochrany a není možné udržet škůdce a choroby v únosných mezích, zvláště při přemnožení.

Úspěch chemických postřiků

Pro úspěch chemické ochrany musíme nejdříve správně určit škůdce nebo chorobu. Pak vybereme vhodný chemický prostředek s vysokou účinností a pokud možno co nejnižší zdravotní a ekologickou škodlivostí. Chemický prostředek by měl mít co nejnižší ochrannou lhůtu. K ošetření rostlin používáme jen chemické prostředky povolené, které byly dobře skladovány a nemají prošlou záruční lhůtu.

Chemická ochrana rostlin

Chemická ochrana rostlin







  • Slimáci v zahradě a jak na ně Slimáci jsou častým problémem pro zahradníky po celém světě. Zatímco někteří mohou považovat slimáky za nevinná a zábavná stvoření, jiní je nenávidí, protože se často setkávají s jejich devastujícím účinkem. Slimáci mohou být škůdci, kteří ničí rostliny a zahradní plodiny, a tak je důležité přijmout opatření k jejich kontrole a..
  • Chvostoskoci (Collembola) – škůdci v kompostu Kompostování je skvělý způsob, jak snížit množství organického odpadu a vytvořit živnou půdu pro vaši zahradu. Nicméně, při kompostování se můžete setkat s různými organismy, včetně chvostoskoků (Collembola). Tyto malí bezobratlí tvorové, známí také jako skokani, jsou běžně přítomni v kompostu a mohou být viditelní jako drobné, bílé nebo černé..
  • Pokroucené listy u cibule sazečky Proč jsou pokroucené listy u cibule Pokroucené listy u mladé cibule sazečky můžou mít dvě příčiny – virové poškození nebo napadení vrtalkou pórovou. Virová žlutá zakrslost se projevuje na listech tak, že jsou vidět zřetelné žluté pruhy a napadeny jsou jen některé rostliny. Cibule napadená virózou je menší. Napadení vrtalkou..
  • Bylinky proti chorobám a škůdcům Odvar z přesličky rolní proti houbovým chorobám Jako účinná prevence houbových chorob se používá odvar z přesličky rolní. 1 kg čerstvých nebo 10 dkg sušených rostlin máčíme 24 hodin v 10 litrech vody. Pak je 0,5 hodiny povaříme, přefiltrujeme a necháme zchladnout. Od jara do léta za příznivého počasí tímto odvarem, zředěným..