Chemická ochrana rostlin



Kdy používáme chemii v zahradě

Chemickou ochranu používáme s rozvahou a pouze tehdy, když selhaly preventivní, mechanické i biologické způsoby ochrany a není možné udržet škůdce a choroby v únosných mezích, zvláště při přemnožení.

Úspěch chemických postřiků

Pro úspěch chemické ochrany musíme nejdříve správně určit škůdce nebo chorobu. Pak vybereme vhodný chemický prostředek s vysokou účinností a pokud možno co nejnižší zdravotní a ekologickou škodlivostí. Chemický prostředek by měl mít co nejnižší ochrannou lhůtu. K ošetření rostlin používáme jen chemické prostředky povolené, které byly dobře skladovány a nemají prošlou záruční lhůtu.

Chemická ochrana rostlin

Chemická ochrana rostlin







  • Kněžice zeleninová – škůdce našich zahrad Co je kněžice zeleninová? Kněžice zeleninová je invazní ploštice, které se na naše území dostala v důsledku globalizace. Řadí se mezi nové škůdce ovoce a zeleniny. Tělo dospělého jedince je zbarveno zeleně, čímž se stává na listech špatně viditelné. Velikost těla je 13 až 18 mm. Na první pohled jsou k nerozeznání..
  • Jak se brání příroda proti chorobám a škůdcům? Příroda se umí proti škůdcům a chorobám bránit sama. Používá k tomu různé způsoby biologické ochrany, které bychom měli cílevědomě podporovat a nenarušovat tento přirozený proces neuváženou chemickou ochranou. Především pečujeme o užitečné ptactvo. Instalujeme v zahradách ptačí budky a v zimním období ptáky krmíme. Vysazujeme do zahrady keře, které umožní ptákům zakládání..
  • Choroby tulipánů Virová pestrokvětost tulipánů Virová pestrokvětost je choroba tulipánů, která se ze začátku ani jako choroba netváří. Květy jsou jen barevně žíhané, postupně se rostliny špatně vyvíjejí. Takto napadené rostliny ihned zlikvidujeme, aby nedošlo k napadení i dalších tulipánů. Houbové choroby tulipánů Tulipány a především jejich cibule trpí mnoha houbovými chorobami –..
  • Moniliová hniloba plodů Moniliová hniloba plodů je způsobená houbou Monilinia fructigena. Na jablkách a hruškách poškozených krupobitím, obalečem, vosami nebo jinými škůdci, způsobuje hnědou hnilobu a potom na povrchu soustředné kruhy šedavých výtrusnic. Na poraněných plodech uložených ve sklepě se tato choroba projevuje černou hnilobou a to zpravidla do 14 dnů po uskladnění...