Broméliovité rostliny



Co jsou broméliovité rostliny a jak je poznáme

Broméliovité rostliny zachycují vodu listovou růžicí nebo šupinkami na listech. Jsou to zvláštní a zároveň velmi dekorativní rostliny.

Kde rostou broméliovité rostliny

Broméliovité rostliny rostou všude v tropech a subtropech Střední a Jižní Ameriky, zejména pak v korunách stromů v deštivých pralesích. Pro jejich dekorativní listy a květy se mnoho z nich pěstuje v našich domácnostech.

Broméliovité rostliny

Broméliovité rostliny

Pěstování broméliovitých rostlin v bytě

Většina broméliovitých rostlin pěstovaných v bytě vyžaduje vyšší vzdušnou vlhkost. K zálivce a k mnohdy též nezbytnému rosení používáme vodu měkkou, např. dešťovou. Mnohé broméliovité rostliny můžeme pěstovat v nádobách. Jiné naopak připevníme na epifytní větev, která ozvláštní interiér našeho bytu. Náročnější pěstitelé si pro své rostlinky mohou pořídit speciální vitrínu, která je také neobvyklou dekorací a navíc rostlinám zajistí optimální životní podmínky.






  • Jak pěstovat pokojovou begónii? Begónie je bohatě kvetoucí pokojová rostlina, která byla vyšlechtěn hybridním křížením dvou různých druhů begónií. Květenství jsou na dlouhých stopkách a mohou být v barvách bílé, růžové, žluté, oranžové nebo sytě karmínové. Můžou nás odměňovat květy po celý rok. Podmínky pro pěstování Pro správný růst potřebuje begónie dostatek slunečního světla, ale..
  • Tvarování a řez bonsají Tvarování bonsají Nikdy stromy neformujeme do nahodilých nebo nepřirozených forem. Existují různé typy miniaturizace, odpovídající pozorování tvarů stromů v přírodě, v různých situacích, na různých stanovištích. Můžeme tudíž vypěstovat strom vzpřímený, kaskádu nebo polokaskádu, kořenový strom, strom v kameni, na kameni lze vysázet i lesní krajinku a strom. Je třeba se dobře seznámit..
  • Hnojení kaktusů Jak správně přihnojovat kaktusy Pro dostatek živin, a tím i pro správný růst lze kaktusy přihnojovat. Používáme hnojiva, která obsahují méně dusíku a více fosforu. Hnojíme především na jaře, a to ve čtrnáctidenních intervalech. Přesazování kaktusů Kaktusy také jednou do roka přesazujeme – při tom odstraníme poškozené kořeny, případně celý..
  • Pokojové květiny s modrými květy Většina pokojových květin s modrými květy nerozkvétá jasně modrou barvou, ale spíše do fialova. Nejvíce modrá barva vynikne v protisvětle na parapetu před oknem, kde se barvy rozjasní. Modré květy také více zdůrazníme použitím kontrastního květináče v bílé nebo žluté barvě. Zvonky – nevadí jim tvrdá vodu při zalévání. Zvonek..