Okrasné dřeviny na podzim – různé tvary plodů



Některé dřeviny mají plody zajímavé svým tvarem. Například katalpa vytváří až 35 cm dlouhé úzké cigárovité tobolky, které působí v korunách stromů dekorativně zvláště po opadu listí.

Svitel má bělavé tobolky srdíčkovitého tvaru. Křídlatec má okrouhlé penízkovité nažky podobné plodům jilmu. Klasické červené bobulky má např. jeřáb obecný, tis obecný nebo skalník. Škumpa orobincová má výrazná palicovitá tmavočervená plodenství.

Jeřáb obecný, okrasné dřeviny

Jeřáb obecný, okrasné dřeviny







  • Pěstování šeříků Šeříky jsou opadavé keře kvetoucí začátkem května. Jsou to světlomilné dřeviny, které dobře snáší sušší období i větší mrazy. Šeříky můžeme pěstovat jako solitéry nebo z nich vytvářet volně rostoucí živé ploty. Šeříky mají velké množství kultivarů, k nejznámějším patří: Šeřík obecný (Syringa vulgaris) K nejznámějším patří šeřík obecný (Syringa vulgaris), který dorůstá..
  • Bez černý Bez černý se u nás těší velké oblibě. Z jeho květů se může připravovat sekt (šumivé víno), z plodů se vyrábí víno a šťáva. Dnes se již vyskytují takové odrůdy bezu, které se vyznačují žádoucími vlastnostmi, jako např. tím, že u nich dozrávají všechna vrcholičnatá plochá kytkovitá plodenství najednou, nebo rané odrůdy..
  • Kručinečka křídlatá – Genistella sagittalis Kručinečka křídlatá je drobný plazivý polokeřík se stálezelenými křídlatými větévkami. Žluté květy jsou sestaveny do krátkých hroznovitých květenství. Kručinečka se uplatní ve větších skalkách, v nichž se rozrůstá do větších polštářů. Nejlépe se jí daří na slunném místě s méně úrodnou, lehkou a vápenitou půdou. Podobné články: Okrasné dřeviny na podzim –..
  • Choroby a škůdci rododendronů a azalek Listy u rododendronů Svinuté listy jsou znamením, že keře trpí suchem (i v zimě), je nutná zálivka. Žluté listy znamenají, že je v půdě obsažen vápník. Je třeba upravit složení půdy. Azalky jsou keře buď stálezelené, nebo poloopadavé. Jsou to nízké keře, které se rozkládají do šířky. Kvetou v květu velkým množstvím květů...