Jak pěstovat ocúny na zahradě



Ocún je jedinou cibulovinou, která u nás kvete na podzim. Květy jsou fialové nebo růžové. Ve volné přírodě rostou na vlhkých loukách. Drobnokvěté odrůdy jsou podobné krokusům.

Zahradní odrůdy ocúnů jsou nenáročné na pěstování. Snadno rostou a bohatě kvetou velkými nápadnými květy. Vyžadují dostatek světla. V případě suchého období je nutná zálivka.

Ocúny

Ocúny

Jarní odrůdy ocúnů

Mimo podzimních ocúnů existují také jarní odrůdy, které mají drobnější květy. V přírodě se s nimi setkáváme nejvíce v Alpách nebo v Pyrenejích. Jarní ocúny vykvétají velmi brzy na jaře po odtání sněhu, nezřídka i koncem února. Většinou jsou vhodné do skalek, protože dobře snesou sucho.

Ocúny na louce

Ocúny na louce

Vysazování ocúnů

Jarní i podzimní odrůdy ocúnů vysazujeme koncem léta, nejlépe v srpnu. Na jednom stanovišti vydrží i několik let. Snadno se množí vedlejšími hlízami. Rostliny dělíme po zatažení v červenci.

POZOR! Celá rostlina je jedovatá! Obsahuje alkaloid kolchicin, který patří k nejnebezpečnějším rostlinným jedům.






  • Pěstování lilie bělostné a lilie zlatohlavé V našich zahradách zdomácněla lilie zlatohlavá, která spolu s lilií bělostnou roste v půdách neutrálních i mírně zásaditých a vyžaduje přítomnost vápníku v půdě. Jak pěstovat lilie Výškou patří tyto dvě lilie mezi dominantní rostliny, dorůstají do výšky 1 až 1,5 m. Lilie bělostná výrazně voní. Některým lidem tato silná vůně natolik vadí, že..
  • Jak nachystat begónie před sázením V březnu nebo na začátku dubna necháme na rašelině hlízy begónií narašit. Má-li hlíza více pupenů, můžeme ji rozdělit podle počtu oček na více řízků. Jednotlivé řízky po zaschnutí řezné rány, kterou můžeme také zasypat dřevěným uhlím, rozesadíme do jednotlivých květináčů. Hlízu begónie s vyrašeným pupenem položíme do květináče na směs zeminu..
  • Bledule jarní (Leucojum vernum) Bledule jarní je oblíbená drobná cibulnatá květina. Bílé zvonkovité květy mají na špičkách okvětních lístků zelené skvrny. Kde a jak pěstovat bledule Nejlépe se jim daří na polostinném stanovišti s vlhčí humózní půdou. Na nové místo se cibulky bledulí sázejí buď ihned po vyzvednutí ze země, když jim zežloutnou listy, nebo..
  • Mečíky neboli gladioly Mečíky neboli gladioly jsou květiny určené především k řezu. Řežou se v době, kdy se první spodní květy uvolní z poupěte a mají již barvu. Necháme-li je dokvétat na záhoně, hlízy slábnou. Po odkvětu je nutné vyříznout květní stvol, listy ponecháme. Mečíky jsou květiny s hlízami, které mají malou mrazuvzdornost – proto je..