Zahradní nářadí – rýč



Rýč je jedním z nejzákladnějších zahradnických nástrojů a má široké využití. Hlavním účelem rýče je uvolnit zem a připravit ji na zasetí nebo výsadbu.

Správný výběr rýče závisí na konkrétním úkolu a velikosti vaší zahrady. Zvolte si rýč, který bude nejlépe vyhovovat vašim potřebám a zabezpečí efektivní a úspěšné zahradničení.

Rýč se skládá ze dvou hlavních částí: z ostří a z rukojeti. Rýče existují v mnoha druzích, které se liší svou velikostí, tvarem ostří a délkou rukojeti.

Zahradní nářadí – rýč

Zahradní nářadí – rýč

Druhy zahradních rýčů

Ostrý rýč – používá se k odstraňování plevele a k uvolnění země před zasetím. Jeho ostré ostří pronikne do země a snadno ji uvolní.

Široký rýč – používá se k obracení půdu a k vykopávání strouh pro zavedení závlahy. Jeho širší ostří je ideální pro velké plochy.

Rýč s rovným ostřím – používá se pro odstraňování starých kořenů a ke kultivaci zeminy před sázením. Jeho rovné ostří zvládá odstraňování malých překážek a kamenů.

Rýč s lžícovým ostřím – používá se pro kopání jam pro výsadbu. Jeho lžícovité ostří vytváří hlubokou díru v zemi pro vkládání kořenového balu rostliny.





  • Malé zahradnické nůžky do ruky Jak správně vybrat malé zahradnické nůžky Před koupí malých zahradnických nůžek zvážíme, pro jakou činnost je budeme nejčastěji používat. Zda pro každodenní stříhání odkvetlých květin nebo pro občasné stříhání menších větviček. Dalším parametrem při rozhodování je, zda nůžky bude používat žena nebo muž. Pro ženy jsou vhodnější menší a lehčí..
  • Zahrady a domácí mazlíčci aneb jak přizpůsobit zahradu pro zvířata Zahrada může být nejen krásným místem pro lidi, ale i pro domácí mazlíčky. Pokud máte zvířata, jako jsou psi nebo kočky, existuje několik způsobů, jak můžete svou zahradu přizpůsobit jejich potřebám a zajistit jim bezpečný a příjemný pobyt venku. Zabezpečení zahrady pro zvířata Prvním krokem je zabezpečit zahradu tak, aby..
  • Rostliny prodávané v květináčích Rostliny prodávané v květináčích jsou zpravidla menší než rostliny v kontejnerech. Především záhonové trvalky a skalničky jsou k dostání v plastových a někdy i v hliněných nebo rašelinových květináčích. Plastové i hliněné květináče je možné použít opakovaně, rašelinové květináče zůstávají při výsadbě na kořenovém balu. Při prodeji jsou rostliny v květináčích většinou již dospělé, někdy mohou..
  • Osázená kamenná koryta Miniskalku vytvoříme osázením kamenných koryt. Jak a čím osázet koryta? Do koryt vysazujeme alpinky, lomikameny, prvosenky, zvonky nebo lewisie. Přirozený vzhled miniskalce dodají trávovité rostliny. Okraje osázíme netřesky a rozchodníky, které dobře snáší sucho. Do koryt, která jsou umístěna ve stínu, můžeme zasadit bramboříky, dřípatky nebo kropenáče. Koryta dále můžeme..