Vybíráme rýč a vidle



Při pořizování nového rýče a vidlí je třeba klást největší důraz na účelnost. Zahradnické náčiní musí být uzpůsobeno tak, aby bylo možné pracovat bez velkého vynaložení síly.

Také je nutné dávat pozor na to, aby se jednalo o kvalitní výrobek, který vydrží dlouhou dobu. Dáváme tedy přednost spíše dražšímu a kvalitnějšímu nářadí před levným a nekvalitním.

Jaká je správná délka násady u rýče a vidlí?

Práce s rýčem a s rycími vidlemi bude snazší, bude-li délka násady přiměřená vaší výšce. Rytí patří k nejnamáhavější práci na zahradě, kterou si můžeme usnadnit správnou délkou násady na rýči a na rycích vidlích.

Pro menší osoby se doporučuje délka násady 80 cm a pro větší osoby pak 90 cm. Důležitou roli hraje také zakončení násady – rukojeť, které nám může usnadnit práci. Rukojeť ve tvaru D bývá zpravidla těžká a trochu nešikovná. Hruškovité zakončení je vhodné jen v případě, že máte co do činění s lehkou, písčitou půdou. Nejlepší jsou rýče a rycí vidle, jejichž násady jsou na konci upraveny do tvaru písmene T.

Vybíráme rýč a vidle

Vybíráme rýč a vidle

Materiál rýče a vidlí

Ocel, z níž je vyroben rýč a bodce rycích vidlí, musí mít dobou jakost. Při pořizování rýče a vidlí dbáme na to, aby nářadí dostatečně splňovalo všechny požadavky, které na ně klademe. Nejvhodnější rozměr rýče je délka 27 cm a šířka 18 cm. Spodní hrana může opisovat mírný oblouk. V žádném případě však nesmí být rýč ukončen špičkou. Dobrý rýč ani nepotřebuje nášlapnou plošku na horní straně – s touto ploškou je rýče naopak těžší a hůře se s nimi manipuluje.

Bodce vidlí slouží k obdělávání těžkých půd, proto musí být velmi pevné, zhotovené z té nejlepší oceli. Obvykle jsou doporučovány bodce o trojúhelníkovitém příčném průřezu, jiné se totiž v těžké půdě ohnou. K proniknutí do půdy je u rycích vidlí třeba jen asi polovina síly ve srovnání s rýčem. Z tohoto důvodu se s rycími vidlemi pracuje zejména v létě.






  • Kdy vysévat kořenovou zeleninu, cibuli a pór Časný výsev zeleniny Kořenovou zeleninu, cibuli a pór vyséváme zpravidla v březnu až počátkem dubna. Je-li v některém roce, především v teplejších oblastech, půda v příznivém stavu, můžeme vysévat již koncem února. Časný výsev je pro ně vhodný především proto, že půda si po zimě udržuje delší dobu vlhkost potřebnou pro klíčení semen. U..
  • Pravidla pro zakládání záhonů Jak využít záhony na maximum Chceme-li využít záhony na maximum, vyplatí se nám pěstovat na jednom záhonu nejdříve předplodinu, po ní hlavní plodinu a pak plodiny následné. Můžeme také na jednom záhonu pěstovat smíšené kultury současně. Vždy však zvolíme takové druhy, které se navzájem podporují v růstu nebo které dokážou odpuzovat..
  • Praktické rady pro uskladnění ovoce a zeleniny Jak skladovat ovoce a zeleninu Ovoce a zeleninu nikdy neskladujeme ve stejném prostoru. Mohlo by dojít k tomu, že některé druhy nežádoucím způsobem ovlivní chuť a vůni druhů jiných. Jestliže jsme uložili společně např. jablka a brambory, může se zvýšit klíčivost brambor. Brzy opadané ovoce Ovoce, které příliš brzy opadá..
  • Jak pěstovat lilek jedlý Lilek jedlý je náročný na teplo jako jiná teplomilná zelenina – např. zelenina. Nejčastěji jej pěstujeme na záhoně na černé netkané textilii. Jakmile lilek doroste do výšky 30 cm, uštípneme mu vrcholek, aby se rostlina rozvětvila. Vyšší odrůdy vyvazujeme ke kolíku. Zalévání lilku Pravidelně zaléváme. Lilek vyžaduje dostatek vláhy, aby..