Vybíráme rýč a vidle



Při pořizování nového rýče a vidlí je třeba klást největší důraz na účelnost. Zahradnické náčiní musí být uzpůsobeno tak, aby bylo možné pracovat bez velkého vynaložení síly.

Také je nutné dávat pozor na to, aby se jednalo o kvalitní výrobek, který vydrží dlouhou dobu. Dáváme tedy přednost spíše dražšímu a kvalitnějšímu nářadí před levným a nekvalitním.

Jaká je správná délka násady u rýče a vidlí?

Práce s rýčem a s rycími vidlemi bude snazší, bude-li délka násady přiměřená vaší výšce. Rytí patří k nejnamáhavější práci na zahradě, kterou si můžeme usnadnit správnou délkou násady na rýči a na rycích vidlích.

Pro menší osoby se doporučuje délka násady 80 cm a pro větší osoby pak 90 cm. Důležitou roli hraje také zakončení násady – rukojeť, které nám může usnadnit práci. Rukojeť ve tvaru D bývá zpravidla těžká a trochu nešikovná. Hruškovité zakončení je vhodné jen v případě, že máte co do činění s lehkou, písčitou půdou. Nejlepší jsou rýče a rycí vidle, jejichž násady jsou na konci upraveny do tvaru písmene T.

Vybíráme rýč a vidle

Vybíráme rýč a vidle

Materiál rýče a vidlí

Ocel, z níž je vyroben rýč a bodce rycích vidlí, musí mít dobou jakost. Při pořizování rýče a vidlí dbáme na to, aby nářadí dostatečně splňovalo všechny požadavky, které na ně klademe. Nejvhodnější rozměr rýče je délka 27 cm a šířka 18 cm. Spodní hrana může opisovat mírný oblouk. V žádném případě však nesmí být rýč ukončen špičkou. Dobrý rýč ani nepotřebuje nášlapnou plošku na horní straně – s touto ploškou je rýče naopak těžší a hůře se s nimi manipuluje.

Bodce vidlí slouží k obdělávání těžkých půd, proto musí být velmi pevné, zhotovené z té nejlepší oceli. Obvykle jsou doporučovány bodce o trojúhelníkovitém příčném průřezu, jiné se totiž v těžké půdě ohnou. K proniknutí do půdy je u rycích vidlí třeba jen asi polovina síly ve srovnání s rýčem. Z tohoto důvodu se s rycími vidlemi pracuje zejména v létě.






  • Zakládáme ovocnou zahradu Než se rozhodneme založit ovocnou zahradu, měli bychom si rozmyslet, pro kolik osob budeme ovoce pěstovat, zda budeme chtít zajistit celoroční spotřebu nebo pokrýt jen část. Dále uvážíme, zda máme kde ovoce dlouhodobě uschovat tak, aby vydrželo zimní podmínky. V neposlední řadě také zvážíme, zda budeme stačit na každoroční údržbu vzrostlých..
  • Jeřáb moravský Jeřáb moravský patří k netradičnímu ovoci pěstovanému v našich zahradách. Lze jej pěstovat až do nadmořské výšky 1200 metrů. Jeho plody mají sladkou chuť, jsou červené barvy a zrají od konce srpna do poloviny září. Plody obsahují množství vitamínu C a proto se někdy označují jako citron severu. Podobné články:..
  • Podzim na zahradě – říjen V říjnu z trávníku vyhrabáváme spadené listí, podle potřeby můžeme i sekat. Trávník již nehnojíme. Ze záhonů sklízíme kořenovou zeleninu. Zbavíme ji hlíny a olámeme listy. Ponecháme středové srdíčko. Kořenovou zeleninu ukládáme do chladného sklepa tak, aby se k ní nedostaly myši. Ve druhé polovině října sázíme ovocné stromky. Den předem namočíme kořeny..
  • Pěstujeme rajčata Rajčata potřebují pro úspěšné pěstování záhon v teplé slunečné poloze, chráněné proti studeným větrům. Nejlépe tedy polohu chráněnou např. zdí nebo vyššími rostlinami. Vyžadují úrodnou, dobře propustnou a snadno záhřevnou půdu. Rajčata sázíme teprve tehdy, když nehrozí pozdní jarní mrazíky. Nejvíce se pěstují hybridní tyčková rajčata. Rajčata sázíme do sponu 50..