Léto na zahradě – červenec



Začínáme sušit rozkvetlé květiny do zimních vazeb. Květy sušíme zavěšené stonky nahoru ve stínu a mírném průvanu. Mezi vhodné květiny na sušení patří: okrasné bodláky, slaměnky, šatery.

Ovoce a zelenina v červenci

V červenci začínáme sklízet drobné ovoce a peckoviny. Dbáme na to, abychom při sklizni stromy a keře nepoškodili. Rybíz a angrešt po sklizni okopáme, přihnojíme a podle potřeby ošetříme proti chorobám.

První plody vytvářejí okurky nakládačky. Sbíráme je každý den, nejpozději obden. Pokud je nebudeme sbírat, rostlina nebude vytvářet další násadu květů. To samé platí i pro salátové okurky.

V ovocném sadu podpíráme větve přetížené dozrávajícím ovocem, aby se nezlámaly. Do korun umisťujeme lapače vos, aby hmyz nenakusoval plody a neinfikoval je moniliózou.

V červenci rostliny co nejvíce zaléváme a přihnojujeme. Přírodním a velmi dobrým hnojivem je výluh z kopřiv. Kopřivy, nejlépe mladé a měkké, napěchujeme do nádoby a zalijeme vodou. Přikryté necháme kvasit asi tři týdny. Výluh přidáváme do zálivky v poměru 1:10.

Pampas, travina

Pampas, travina







  • Kdy sázet jiřinky? Při sázení jiřinek můžeme použít buď hlízy, nebo zakořeněné řízkovance. Hlízy sázíme koncem dubna nebo začátkem května, kdežto řízkovance později – až v druhé polovině května, jakmile pominou noční mrazíky. Sázení hlíz Při sázení hlíz dbáme zejména na to, abychom nevysazovali velké shluky hlíz, tak jak je sklidíme na podzim, ale..
  • Slunečnice roční (Helianthus annuus) Slunečnice roční je jednoletá rostlina, kterou na jaře vyséváme přímo na záhony, nejlépe k plotům, zdím nebo např. hromadám hlíny. Tato letnička vyžaduje slunečné stanoviště, které není stíněno. Pěstování slunečnice roční Podle odrůdy slunečnice dosahuje výšky 1 až 2 metry, přičemž výška je také ovlivněna kvalitou půdy. Od poloviny dubna vyséváme..
  • Základní druhy cínií Druhy cínií Jiřinkokvěté jsou vysoké až 90 cm, úbory mají šířku 10 až 15 cm, jazykovité květy jsou miskovitě prohnuté. Kalifornské obří jsou rovněž vysoké necelý metr a také úbory dosahují šířky až 15 cm. Jazykovité květy jsou střechovitě uspořádané, mírně vyklenuté. Obří kaktusovité cínie jsou vysoké asi 80 cm,..
  • Gazánie Gazánie je květina, která kvetou jen, když svítí slunce. Do Evropy se dostaly ve 14. století z Jižní Afriky. Pěstování gazánií Výsev do skleníku nebo pařeniště provádíme v době, kdy ještě mrzne, tzn. V březnu a dubnu. Na záhony gazánie vysazujeme po ledových mužích, tj. v druhé polovině května. Na záhony gazánie vysazujeme do vzdálenosti..