Všelicha iberkolistá – Brachycome iberidigolia



Všelicha iberkolistá je středně rychle rostoucí trstnatá letnička původem z Austrálie. Velikostí a tvarem svých květů připomíná heřmánek. Všelicha je vhodná do trvalkových záhonů nebo na obruby. Můžeme ji vysadit také do balkonových truhlíků. Všelicha dorůstá do výšky 30 cm. Kvete od poloviny června až do podzimu. Květy jsou nejčastěji modré, světle fialové, růžové purpurové nebo bílé.

Druhy všelichy

Všelicha mnohoklaná – Brachycome multifida – s převislými stonky

Všelicha Sinclairova – Brachycome sinclairii – vhodná do skalek

Jak pěstovat všelichu

Semínka všelichy vyséváme do pařeniště nebo do truhlíků v březnu až dubnu. Malé rostlinky včas rozsadíme, aby zesílily a pravidelně se větvily. Na záhon vysazujeme nejdříve v květnu na vzdálenost cca 20 cm. Stanoviště pro všelichu vybíráme slunné a teplé. Nemá ráda přemokřenou nebo suchou půdu. Pravidelně zaléváme a přihnojujeme.

Všelicha iberkolistá

Všelicha iberkolistá







  • Jak pěstovat čechravu Jak vypadá čechrava Čechrava je 0,5 až 1 metr vysoká trvalka kvetoucí bohatými latami drobných bílých, růžových, červených nebo fialově nachových kvítků. Je ozdobná i svými dvakrát až třikrát trojčetně dělenými listy. Čechravě nejlépe vyhovuje polostinné stanoviště s dostatečně vlhkou půdou, kde vydrží velmi dlouho bez přesazení. Občasné přihnojení kompostem s Cereritem..
  • Blatouchy na zahradách Blatouchy jsou rostliny pěstované na vlhčích místech, kvetou od dubna do června žlutými kvítky, které jsou velké asi 4 cm. Blatouchy jsou jedovaté. V teplých oblastech blatouchy zatahují na léto listy, v chladnějších vydrží olistěné až do podzimu. Daří se jim u potoků nebo jezírek, případně v mělké vodě u břehů. Mají rády..
  • Venkovní ibišky Ibišek syrský Nejčastěji u nás pěstovaným ibiškem je ibišek syrský (Hibiscus syriacus), který dokáže dobře odolat našim podmínkám. Dorůstá do výšky až 3 m, jedná se o opadavý keř. Kvete od začátku srpna do září. Venkovní ibišky rostou pomalu. Vysazujeme je na slunné stanoviště a do živné, propustné půdy. Stanoviště..
  • Lewisia v rozmanitých barvách Pěstování lewisie Lewisia je skalnička s přízemní růžicí dužnatých listů a hlubokým hlavním kořenem. Lewisii můžeme vysadit do skalek, skalkových skleníků nebo skalničkových koryt. Jsou plně mrazuvzdorné a chladuvzdorné. Stálezelené druhy lewisie vyžadují polostín a humózní, vlhkou, dobře provzdušněnou, kyselou půdu. Lewisie během celého roku nesnášejí zálivku na list. Podobné články:..