Choroby a škůdci třešní a višní



Vrtule třešňová – jedná se o mouchu, jejíž larvy způsobují červivost plodů, obzvláště pozdě zrajících odrůd. Proti tomuto škůdci se do koruny stromu umisťují žluté lapače. Všechny plody ze stromu je nutné sklidit, popadané ovoce sesbírat a spálit, aby se larvy nezakuklily do země.

Špačci a jiní ptáci – třešně chráníme sítěmi nebo maketami dravců.

Monilióza – houbová choroba, která způsobuje usychání květů a větviček a hnilobu plodů. Napadené větvičky a plody odstraňujeme a pálíme.

Třešně

Třešně







  • Pokroucené listy u cibule sazečky Proč jsou pokroucené listy u cibule Pokroucené listy u mladé cibule sazečky můžou mít dvě příčiny – virové poškození nebo napadení vrtalkou pórovou. Virová žlutá zakrslost se projevuje na listech tak, že jsou vidět zřetelné žluté pruhy a napadeny jsou jen některé rostliny. Cibule napadená virózou je menší. Napadení vrtalkou..
  • Choroby a škůdci listů – 3 Puchýře v listech Dlouhé chodbičky nebo nepravidelné puchýře v listech jsou dílem uvnitř žijících larev. Škůdci napadají cesmínu, ptačí zob, zimolez, azalky, šeřík a břízu. Chemické ošetření je málokdy potřebné, stačí mechanické. Nepravé mšice Drobný, mšicím podobný hmyz napadá jehličnany a poškozuje vážněji hlavně mladé stromy. V létě se objevují polštářky bílé vlny..
  • Odumírání větví Odumírání větví je častý vážný problém stromů a keřů pěstovaných v nádobách. Odumírání začíná u vrcholků a pomalu postupuje směrem dolů. Tato vážná choroba má několik možných příčin. Co dělat při odumírání větví? Není-li důvodem odumírání větví některá choroba, jde o častý úkaz možného přelití substrátu. Odumřelé dřevo odřízneme a řeznou..
  • Mechanická ochrana rostlin před chorobami a škůdci Mechanická ochrana rostlin před chorobami a škůdci spočívá v odstraňování suchých, poškozených nebo nemocných, zvláště virovými chorobami napadených ovocných dřevin. Z korun stromů odstraňujeme housenčí zámotky a hnízda a také mumifikované plody, které jsou zdrojem zárodků moniliové hniloby pro příští období. Pravidelně sbíráme padané ovoce. Nahnilé ovoce dáváme do asanační jámy, použitelné..