Meruňky – moniliový úžeh květů, tzv. spála



Co je monilióza?

Moniliový úžeh květů je houbová choroba. Projevuje se usycháním větví meruněk. Napadené květy hnědnou, zasychají a zůstávají na stromě. Nejedná se o důsledek mrazů. Monilióza napadá také plody, které hnijí a vytvářejí se na nich kruhy šedých výtrusnic, které jsou zdrojem další infekce.

Co dělat při napadení meruňky:

  • Co nejdříve ostříháme a spálíme napadené suché větve
  • Napadené plody pravidelně sbíráme a likvidujeme.
  • V období vegetačního klidu odstraníme z koruny všechny zaschlé plody a spálíme je.
  • Ošetřujeme postřiky

Moniliový úžeh napadá také třešně a višně, má podobné příznaky. Proti této chorobě postupujeme stejně jako u meruněk.

Monilióza meruněk

Monilióza meruněk







  • Jak ochránit záhony před kočkami Zahrada plná čerstvých zeleninových plodin může být lákavým místem pro kočky, které si rády vyhrabávají půdu nebo používají záhon jako místo pro své potřeby. Mohou tak způsobit škody na zelenině a bylinách. Jak záhony před kočkami uchránit? Citrusová kůra a aromatické bylinky Kočky nemají rády vůni citrusových plodů. Umístěte kůru..
  • Choroby a škůdci česneku Zasychání špiček listů česneku K zasychání špiček listů u rostlin česneku dochází tehdy, když je přílišné mokro, sucho nebo velké výkyvy teplot. Proti tomuto zasychání neexistují žádné ochranné prostředky, pouze prevence ve formě zamezení účinku těchto přírodních nástrah. Virové choroby česneku Česnek se množí výhradně vegetativně, proto velmi často dochází k zamoření..
  • Choroby a škůdci listů – 2 Letní popálení listů Při teplém a suchém počasí se někdy na listech objeví hnědé skvrny. Jsou-li suché a nejsou-li příznakem choroby, pravděpodobnou příčinou je popálení sluncem. Po zálivce se tvoří na povrchu listu kapičky, které vypadají jako malé čočky. V létě je nutné zalévat pouze ráno nebo večer. Viry na rostlinách..
  • Máta a její škůdci Škůdce máty – mandelinka mátová Na mátě se ze škůdců nejčastěji objevuje mandelinka mátová. Jedná se o malého zelenomodře zbarveného brouka nebo larvu, kteří okusují listy. Tento brouk má dvě generace ročně. Ochrana proti mandelince mátové Likvidujeme ručním sběrem. U léčivých rostlin se chemická ochrana nepoužívá. Podobné články: Choroby a..