Kalina a její okrasné plody



Kalina je opadavý keř, který je nejkrásnější na jaře – v květnu se obalí kulovitými nebo plochými trsy krásných bílých květů.

Pěstování kaliny

Množí se na konci léta řízky nebo hřížením postranních výhonů. Kalina má ráda kvalitní, mírně kyselou, vlhkou půdu a slunné stanoviště. Některé druhy mají narůžovělé, příjemně vonící květy a jsou stálezelené. Nové keře vysazujte na zahrádku na podzim nebo na jaře tak, aby měly dostatek prostoru a neomezovaly ostatní rostliny. Vždy na konci jara prořezejte staré dřevo – tím nejenže keře zmladíte, ale také upravíte jejich tvar.

Kvetoucí kalina

Kvetoucí kalina

Plody kaliny

Většina kalin má měkké, skoro průhledné červené plody, ale jsou vyšlechtěny i kultivary s plody zlatožlutými. Plody kalin jsou nejedlé!





  • Okrasný barevný keř dřišťál Jak pěstovat dřišťál Dřišťál je trnitý keř, který může být opadavý nebo stálezelený. Je rozšířen po celém světě a obsahuje více jak 600 druhů. Dokáže růst ve velmi skromných podmínkách a vyhovují mu všechny půdy. Navíc je dřišťál odolný vůči suchu. Nejlépe se mu daří v mírně vlhkých půdách bohatých na..
  • Barevné plody v zimní zahradě Kalina obecná Na vlhčím místě zahrady řešené v přírodním stylu se uplatní kalina obecná. V květnu až červnu vytváří četná plochá květenství, která mají po obvodu větší bílé neplodné květy, sloužící jako optické lákadlo pro opylující hmyz. Z menších vnitřních květů se vytvoří korálově červené peckovičky, které zdobí keře dlouhou do zimy. Vypadají..
  • Jak pěstovat azalku v květináči Jak pečovat o koupenou azalku, aby nám vydržela do dalšího roku? Rady jak pečovat o azalku v květináči Koupená azalka musí mít stále dost vody. Zaléváme ji zásadně měkkou vodou, nejlépe dešťovou. Kořenový bal musí být stále vlhký, nadbytečnou vodu z misek nevyléváme. Nejvhodnější teplota pro azalku je kolem 10 °C. Takový..
  • Popínavý beztrnný ostružník Pěstování beztrnného ostružníku Popínavý beztrnný ostružník dává na slunném stanovišti vysoké výnosy plodů. Plody jsou velké a chutné a obsahují mnoho vitamínů a minerálních látek. Snadno se sklízejí. V méně příznivých podmínkách vyžadují ochranu proti mrazivým větrům a zimním mrazům. Ostružiny lze zmrazovat, zpracovávat na mošty, kompoty, marmelády a víno. Podobné..