Řepík lékařský



Pěstování řepíku lékařského na zahradě

Řepík lékařský můžeme vysadit na trvalkový záhon. Jeho drobné žluté květy poskládané do štíhlých květenství budou zdobit zahradu po celé léto.

Použití řepíku

Řepíkovou nať přidáme do čajů při žaludečních potížích, samotným řepíkovým čajem kloktáme při zánětech v ústech. Na hnisavé rány používáme i jen samotnou čerstvě rozdrcenou nať. Nálev z řepíku je vhodný při ošetřování mastné nečisté pleti jako pleťová voda nebo přísada do koupele.

Řepík lékařský, pěstování

Řepík lékařský, pěstování







  • Rozmarýn (Rosmarinus officinalis) a jeho pěstování Pěstování rozmarýnu Pomalu rostoucí keř rozmarýnu pěstujte v nádobě a přezimujte ve světlé a chladné místnosti. Potřebuje hodně slunce, na půdu a zálivku je nenáročný. Koncem léta můžete odebrat odnože. Sběr rozmarýnu Protože rostlina roste pomalu, stříhejte větvičky od dubna do října velmi opatrně a s rozmyslem. Použití v kuchyni Rozmarýn je oblíbeným..
  • Šanta kočičí (Nepeta cataria) Pěstování šanty Šanta kočičí je trsovitá trvalka, kterou lze množit dělením starších rostlin nebo pěstováním ze semen. Zvolíme slunečné stanoviště s propustnou zeminou. Na podzim celou rostlinu seřízneme. Sběr šanty Sbíráme listy a květy těsně před rozvinutím. Použití v kuchyni Listy pepřové chuti jsou vhodné k jehněčímu i jinému masu, květ ochutí těstoviny..
  • Pěstování saturejky Jednoletá saturejka zahradní neklade žádné zvláštní nároky na půdu. Uspokojivě se však vyvíjí pouze v případě, že přijde do půdy 2. trati, která je značně obohacena humusem (rašelinou) a živinami. Saturejka snáší i polostinná stanoviště. Na výsluní má však podstatně vyšší obsah účinných látek. Na výslunném místě obsahuje saturejka na stejné..
  • Yzop lékařský Pěstování yzopu lékařského Yzop lékařský je trvalka, kterou do Evropy přinesli benediktinští mniši. Yzop potřebuje ke zdárnému růstu slunce a propustnou, nepodmáčenou půdu. Má drobné listy a výraznou kořenitou vůni. Květy yzopu jsou modrofialové nebo také bílé a růžové. Použití yzopu Listy yzopu přidáváme do tučných masitých jídel, do rybích..